понеделник, 13 април 2020 г.

Проф. Стоименова: Не съм платила гаранция от 20 000 лева, самотна майка на две деца съм

В другите държави с пандемия от COVID-19 изпълнителната власт подкрепи фармацевтите и дори им разшири правата, заяви в предаването „120 минути“ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, на която беше повдигнато обвинение, че чрез свои интервюта "насажда тревога" с "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение. Наложена ѝ беше гаранция от 20 000 лева, които трябва да плати до две седмици, в противен случай, че бъде задържана.

"Дали българската прокуратура е готова да повдигне обвинение например на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис, която също вече предупреди, че развитието на пандемията от коронавирус може да доведе до недостиг на определени лекарства? За това говори още и Световната здравна организация", изтъкна тя.

По думите й в интервютата си е говорила за логистични проблеми, които могат да доведат до недостиг на определени продукти. Както и за практиките в други европейски и не само държави за заместване на определени медикаменти с генерици.

„Недостигът на лекарства е нормално явление и когато той се обсъжда, в него няма нищо тревожно. В закона дори има няколко параграфа, според които производителите трябва да уведомяват съответните институции в такива случаи", изтъкна тя.

"Разбрах за подготвеното обвинение на 8 април - няма и 24 часа след последното ми интервю пред БНТ - за няколко часа прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да ме обвини. Паричната си гаранция за разбрах в петък", разказа още проф. Стоименова.

На въпрос дали я е платила, тя отговори:

„Все още не съм платила гаранцията от 20 000 лева, аз съм самотна майка с две деца. Ще учредим фонд за бъдещи правни услуги, когато някой колега бъде обвинен, защото няма да се страхуваме и никой няма да престане да говори по тези важни теми и по нормалните по света практика. Нямам съмнение, че това, в което ме обвиняват – т.е. експертното ми мнение, е базирано на факти, обстоятелства, които могат да се докажат. В никакъв случай не всявам безпокойство, но може би тук въпросът е кого уплашихме като български фармацевтичен съюз и с какви наши тези?“.

По думите й процесът е под прожектор и много колеги от международни организации са се свързали с нея.

Обвиненията срещу професорката са по променения в началото на извънредното положение текст на чл. 326 от Наказателния кодекс, който гласи:

(1) Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

(2) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Новините от днес и със задна дата