неделя, 12 април 2020 г.

Надежда в Италия - ден с най-малко жертви от над три седмици

431 души са починали в Италия от новия коронавирус през последните 24 часа - най-ниския брой от повече от три седмици, съобщиха властите.

За последно броят на смъртните случаи в страната за едно денонощие е бил под 500 на 19 март. Тогава е имало 427 починали.

При това броят на смъртните случаи е с близо една трета по-нисък от този от вчера (619).

Това дава лъч надежда, след като общият брой на починалите от коронавируса в Италия вече доближава 20 000 - 19 899. Страната е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати, където има 21 409 смъртни случая, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Италианската Гражданска защита съобщи днес за 4092 нови заразени. С това общият брой на инфектираните в страната достигна 156 363. 3343 човека са били в интензивно отделение днес - лек спад от вчера, когато броят им е бил 3381. Все пак се наблюдава устойчива тенденция на девети пореден ден на намаление.

34 211 болни вече са оздравели. Вчера броят им е бил 32 424.

В същото време италианският премиер Джузепе Конте благодари днес на своите сънародници за жертвите, които правят в борбата с новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Много семейства страдат заради загубата на близки, празнувайки Великден с празни места около масата, отбеляза Конте в пост във Фейсбук.

И допълни: ". . . Жертвите, които всеки от нас прави в тази важна неделя, са проява на истинска привързаност към най-съществените неща, които скоро можем отново да имаме".

"Заедно ще успеем", подчерта той.

Испания остава "далеч от победата" срещу новия коронавирус, предупреди междувременно премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес.

Jfx призова испанците да не се отпускат и да продължат да спазват мерките за ограничаване на разпространението на заразата.

"Всички искаме да излезе отново на улицата, но имаме още по-голямо желание да спечелим войната (срещу вируса) и да избегнем нова" вълна на епидемията, подчерта Санчес в реч по телевизията.

Според испанските власти пикът на епидемията в страната е преминат, отбелязва Франс прес.

"Оставаме далеч от победата, от момента, когато животът ни отново ще се нормализира", предупреди обаче Санчес.

През последните 24 часа броят на починалите от причиняваното от коронавируса заболяване Ковид-19 отново е тръгнал нагоре след три поредни денонощия на спад. Днес властите съобщиха за 619 смъртни случая срещу 510 вчера, когато бе регистриран минимумът от 23 март.

Близо 17 000 души са починали от COVID-19 в Испания, което я нарежда на трето място в мрачната статистика след Съединените щати и Италия.

За сметка на това броят на новите регистрирани случаи на зараза днес е намалял спрямо вчера - до около 4100 срещу 4830 вчера. С общо 166 019 потвърдени заразени Испания е на второ място в това отношение след САЩ.

Близо 62 400 болни в страната вече са оздравели.

Националната карантина в Испания, наложена на 14 март, ще остане в сила поне до 25 април.

Испанските власти ще раздадат, като се започне от утре, 10 милиона маски за лице на хора, принудени да използват обществения транспорт, за да отидат на работа.

Във Франция пък жертвите вече са над 14 000.

В същото време френският самолетоносач "Шарл де Гол" се прибра днес в базата си в Тулон, Южна Франция, след като около 50 членове на екипажа му, както и няколко човека на борда на придружаваща го фрегата, се заразиха с новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Френското министерство на въоръжените сили съобщи, че целият екипаж от около 1700 матроси ще бъде изследван и поставен под 14-дневна карантина в различни военни поделения в региона. Същото важи за самолетните екипажи на борда на плавателния съд, както и за тези на фрегатата.

Самолетоносачът е съкратил с около десет дни близо тримесечна мисия, включваща плаване в централното Средиземноморие, а после - и в Атлантика и Северно море.

Засега източникът на заразата е неизвестен.

Подобна епидемия от коронавируса на борда на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" доведе до уволнение на капитана му, а после - и до оставката на изпълняващия длъжността министър на военноморските сили на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Във Великобритания, следващата най-засегната страна в Европа, жертвите вече са над 10 000. Премиерът Борис Джонсън обаче пребори коронавируса и днес беше изписан от болница. / dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата