петък, 24 април 2020 г.

90 заразени с COVID-19 за денонощие у нас, 10 от тях са деца

Рекорден брой заразени с COVID-19 за 24 часа е регистриран у нас. Новозаразените за денонощието са 90 души.  21 от тях са постъпили в болница.

Активните области са 13. Това съобщи на редовния брифинг на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Така общият брой на заразените достигна 1171.

Увеличението от вчера до днес е с  8,3%. 

Активните случаи са 890. 

София е на първо място с 29 случая. 26 от тях са амбулаторни, а трима заразени са приети е болница. Двама от заразените са настанени във Военномедицинска академия и 1 в "Пирогов".

Във Видин са 18 случая. В Плевенска област са 12 случая, от които 9 са от завод "Мизия". Трима са контактни на работещи там.

В Благоевград са 11. В Кюстендил - 5. 

В Сливен случаите са 5. В Русе са трима, а в Ямбол двама.

Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив са с по един случай. 

Имаме 10 нови случаи на заразени деца. В Благоевград - 3, София- 2, Видин - 2, Кюстендил 1, Перник - 1 и Бургас - 1. 

"Тези деца не са хоспитализирани и са в леко състояние с грипоподобна симптоматика. Контактни са на своите родителите, но по отношение на децата тази сутрин разговаряхме с директора на РЗИ в Бургас, където бяха установени едни от първите случаи с деца на наши колеги. Това дете вече над 30 дни не може да изчисти вируса. Протича леко заболяването, но с продължително заразно носителство", уточни ген. Мутафчийски.

Сред медицинския персонал са 129 случая вече, съобщи Мутафчийски. Това са 11% от всички заразени. 34 са новите случаи на медици. В София са 21. Те са в "Пирогов" и "Св. Иван Рилски" за периода от 18 до 22-ри април.

"Тук има "един ъпдейт" от 8 човека, които са по-стари случаи, уточни Мутафчийски. 

Във Видин 12 са новите случаи, в Пловдив - 1. 

 

Излекуваните са 193 случая, които са 16,5% от всички заразени. Трима са новите случаи, които са се справили с болестта. Те са двама от Инфекциозната болица в София, а във Враца е третият излекуван. 

Има нови двама починали за изминалото денонощие. Така броят достига 52 души, което е 4,4 % от случаите на зараза. Починали са мъж на 71 години в Александровска болница и жена на 85 години в "Пирогов". си двамата са с множество придружаващи заболявания. 

270 са хоспитализираните като 37 от тях са в интензивно отделение. 

"Имаме ръст на заразените, както се наблюдава в повечето страни в света. Само няколко примера съм подбрал тази сутрин. Сред тях са няколко случая на държави с по-либерално отношение към COVID-19, като например всички, които гледаха мачовете в Беларус. Там се отричаше въобще, че има такъв вирус. Там са 8022 случая, 60 са смъртните случаи. Само за вчерашния ден са 741 новозаразените. Двама са починали. В Швеция вече са 16 755 случая. 2021 са смъртните случаи там. Само за вчерашния ден са 751 новозаразени и 84 починали. В Белгия, знаете, че и там имаше колебания относно мерките. Там отдавна държат първенството по брой смъртни случаи на милион население. 228 са само починалите от вчера, 908 са новите установени случаи на COVID-19", обобщи ген. Мутафичийски. 

Над 1000 тестове са направени за денонощието, каза още началникът на щаба.

"Тези огнища, които изследваме -  точно там са големите новозаразени групи. Останалите са случайни тестове, които се правят и повечето са отрицателни. ПРи случайното тестване при 200 намираме 1. Пикът отдаваме на това, което винаги сме го казвали: около 5-6 дни след Великден ще има ръст на заболелите и не сме променили мнението си по този въпрос", обясни ген. Мутафчийски.

Относно жена, която за втори път е приета в болница с COVID-19, здравният инспектор Ангел Кунчев коментира, че се проучва внимателно случая. 

"Имаме две отрицателни проби в този промеждутък на двете заразявания, така че е напълно възможно да говори, за повторно заразяване", каза той.

Ген. Мутафчийски допълни, че и преди е имало случаи с изписани и върнати в болница.

"Но там сме нямали отрицателни проби. Понякога изписаните в добро състояние се влошават и се рехоспитализират, поне нашите случаи до тук са така", каза той.

Новините от днес и със задна дата