понеделник, 6 април 2020 г.

Задържаха българи - част от шефовете на международна банда за измами за 80 млн. евро

Спипаха двама автоджамбази във Варна - Будна Варна

Трима българи са сред ръководителите на международна огранизирана престъпна група за финансови измами, корупция, компютърни престъпления и пране на пари. Те са арестувани у нас заедно с германски гражданин. Акцията се е провела на  2 април 2020 г. Полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България осъществиха мащабни съвместни действия по неутрализирането на бандата измамници, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В Сърбия са задържани пет лица. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства.

В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро.

Разследването срещу международната престъпна група започва Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия преди близо година, съвместно с екипна Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията.

Участниците в престъпната група насърчавали по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви-"инвеститори" да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро.

Онези, които откликнат, незабавно биват "атакувани" от т.нар. агенти и "лични брокери", базирани в "центрове за обаждания" (колцентрове), предимно в Белград и София. Всеки "инвеститор" получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, какте се "увеличават" от реализирани търговски печалби.

На практика след "инвестирането" на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.

Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Пострадали от действията на престъпната мрежа се оказват хиляди гражданина десетки европейски и други държави.

Разследващи изчисляват, че щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали лица не са подали жалба.

С неутрализирането на участниците в организираната престъпна групата на българска територия са ангажирани Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и Дирекция„Международно оперативно сътрудничество“ в МВР под надзора на Върховната касационна прокуратура.

Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

За германския гражданин Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Други двама от задържаните у нас са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.

В Националното бюро на България в Евроджъст бяха получени благодарствени съобщения от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, Службата на главния прокурор в Бамберг, Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията, Прокуратурата на Сърбия.

"Мотото за деня е "COVID-19 не води до отказ от правосъдие"!"- се казва в съобщението на Главната прокуратура на Бамберг. - В тази вечер на европейско правно сътрудничество, единственото, което можем да направим, е да благодарим на всички участници за тяхното отлично и вдъхващо доверие сътрудничество".

Специални благодарности се изказват към Националното бюрона България в Евроджъст, както и към прокурорите и полицаите от България и Сърбия "които свършиха работата си перфектно, въпреки трудните условия".

"Денят за реализация донесе голям успех. Благодарим на българските колеги.Въпреки че не разследвахте свой случай, вие съдействахте изключително на нас...", сочи писмото на германското бюро в Евроджъст.

Резултатите от съвместната реализация ще бъдат дадени като пример за добра практика на срещата на Съвета на Министрите на правосъдието на ЕС, която ще се проведе днес (6 април 2020 г.). Очаква се на срещата да бъдат обсъдени предизвикателствата, които пандемията COVID-19 налага в сферата на международното сътрудничество по наказателни дела.

Новините от днес и със задна дата