понеделник, 6 април 2020 г.

5G и коронавирусът – една теория на конспирацията, която е страхотна само за филм

Човек се плаши само от това, което не знае; знанието побеждава всеки страх“.

Тази крилата фраза на руския литературен критик и философ Висарион Белински е напълно адекватна със случващото се с хората по целия свят в разгара на пандемията от коронавирус. Неяснотите относно новата зараза, отнемаща хиляди животи, комбинирани с напълно разбираемия страх за собствената съдба и тази на близките, раждат такива невероятни творения в социалните мрежи, че на човек му е трудно да повярва, че е възможно подобни лъжливи теории да бъдат приети дори от един.

Но е факт, че за любителите на теориите на конспирацията, сегашното време е благодатно. А сред водещите лъжливи тези е и тази за „връзката“ между 5G технологията и разпространението на Covid-19.

Биологичен експеримент – коронавирусът е създаден в китайска или американска военна лаборатория и се разпространява през 5G, като би могъл да зарази всеки човек през телефона или компютъра му. 5G технологията излъчва такова количество радиация, че отслабва човешката имунна система и тя става податлива на новия вирус. Хиляди птици в Нидерландия са умрели при тест на базова станция на мрежата от пето поколение. Илюминатите, финансирани от Сорос, Ротшилд и Рокфелер, са създали коронавируса в Китай, за да наложат Новия ред. Коронавирусът всъщност не е вирус, а съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е изобретил технологията, за да обезлюди света. Ваксините, които се разработват срещу коронавируса, всъщност са чипове, които ще бъдат имплантирани на хората. И още, и още, и още.

Масовата истерия се подклажда и от постовете в социалните мрежи на известни лица, като американската певица Кери Хилсън, която има 4,2 милиона последователи в Twitter. В средата на март тя публикува няколко поста, в които се опитва да докаже връзката между коронавируса и 5G, а един от тях звучи така:

„Хората се опитват да ни предупредят за 5G от ГОДИНИ. Петиции, организации, проучвания… Това, което преживяваме в момента са последиците от радиацията. 5G стартира в Китай на 1 ноември 2019. Оттогава хората започнаха да падат мъртви!“

И все пак, да се върнем към Белински. Незнанието ражда страх, казва той, затова да започнем от очевидното.

Казано накратко това е пето поколение безжични мрежи, които пренасят данни до 10 пъти по-бързо от настоящата 4G технология. 5G технологията използва високочестотни ленти – от 3,5 GHz до 26 GHz и повече, които имат много висок капацитет, но по-късата дължина на вълните им означава, че техният диапазон на разпространение е по-малък (покриват по-малка площ). Мрежата ще може да поддържа повече на брой свързани устройства – до около 1 милион на квадратен километър и с нея ще можем да свържем хладилника със смартфона си, светофарите и осветлението на даден град с неговата община.При 5G технологията ще има минимално времезакъснение (латентност) при преноса на данни, което ще бъде 1 милисекунда, което означава, че новата мрежата ще осигури интернет в реално време. В същото време 5G мрежата се нуждае от значително по-малко енергия за пренос на данни в сравнение с предишното поколение мрежи, което означава – дълъг живот на батерията и икономичен предавател.

Радиовълните не създават вируси

Учебникът по биология е най-сигурното доказателство, че 5G технологията не е най-новото оръжие за масово поразяване. Няма абсолютно никакъв начин вирус да бъде пренесен чрез радиовълни, нискочестотно излъчване или други форми на мобилна свързаност, защото:

  • Вирусът е микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми. Вирусите могат да се възпроизвеждат единствено като подчиняват и контролират други клетки, понеже самите те не притежават собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане.

Учените от цял свят също са категорични, че подобни теории са нелепи.

"Taзи иcтopия зa 5G нямa нayчнo дoĸaзaтeлcтвo и cъc cигypнocт e пoтeнциaлнa дeзинфopмaция, ĸaтo вcъщнocт мoжe и дa cлyжи зa paзceйвaнe нa oбщecтвeнoтo внимaниe oт ĸoнтpoлиpaнeтo нa епидемията c СОVІD-19", коментира д-р Джонатан М. Самет, професор в школа по обществено здраве към Университета на Колорадо.

„Това е нелепо твърдение. Всяка година идва нов щам на грип, който обикаля света. Ето това правят вирусите - мутират и ще се разпространяват по този начин, вероятно докато има живот“, заявява и Джон Бючър от Националната програма по токсикология, междуведомствена програма за здравеопазване и човешки услуги в САЩ, която се занимава с проверка и оценка на опасностите в нашата среда.

Експертите от БАН пък оборват слуховете, че 5G технологията излъчва радиация и унищожава имунната система на човека. Според тях лъчението на мрежата от пето поколение навлиза най-много 1 мм.

“Това, което може да засегне, е кожата и роговицата”, обяснява проф. Стойно Стойнов от Института по молекулярна биология към БАН. Той допълва, че влиянието върху телата ни по никакъв начин не застрашава живота и здравето ни. “Има различни мнения, но със знанията, които имаме в момента за възникването на рака или как електромагнитните вълни повлияват на ДНК, това, което мога да кажа е, че това не може да бъде причинено от 5G технологиите”, категоричен е той.

Всички налични научни доказателства продължават да не подкрепят информациите за неблагоприятните ефекти върху здравето на хората, причинени от излагане при или под настоящите граници на радиочестотна енергия”, коментира и Джефри Шурен, директор на Центъра за изследване на влиянието върху здравето на радиация към Администрацията за храните и лекарствата (FDA).

Всъщност 5G технологията помага в борбата с коронавируса

Новите технологии вече бяха използвани в Азия в борбата с епидемията, а също и в процеса на възобновяване на дейността на фирмите. Още в началото на март университетът Чулалонгкорн и мобилният оператор "Адвансед инфо сървис" разработиха в Тайланд умни роботи с технология 5G, които се грижат и проследяват пациенти с коронавирус.

Роботите на практика се явяват посредници между лекарите и пациентите, които са поставени под наблюдение. Взаимодействието се осъществява чрез видеоконферентна връзка. По този начин се преглеждат заразените и им се поставя първоначална диагноза. В бъдеще умните машини могат да бъдат оборудвани с датчици за артериално налягане, термометри и устройства за електрокардиограми, за да изпращат на лекарите данните за здравния статус на пациентите.

Властите в Пекин пък съобщиха, че благодарение на най-новите разработки в областта на 5G и изкуствения интелект, китайските специалисти са успели по-подробно да анализират коронавируса и да моделират сценарий на произхода му, да гарантират ефективен процес на диагностика и лечение на заразените, да постигнат напредък в създаването на ваксина.

5G роботи бяха вкарани и в големите болници в Ухан, център на пандемията, като се използват в изолационни отделения, отделения за интензивно лечение, операционни зали, за да предоставят денонощна дезинфекция.

В крайна сметка историята неведнъж е доказвала, че страхът може да бъде временна, но не и постоянна пречка за напредъка. А технологичният напредък може само да бъде от полза при преодоляването на катаклизми, като пандемията от коронавируса, която промени ежедневието ни. Надяваме се, не за дълго.Източник:dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата