понеделник, 27 април 2020 г.

Един е починал, 58 са новите случаи на коронавирус


Снимката е отпреди да влезе в сила задължителното носене на маска
58 са новите заболели от коронавирус за денонощието, 22 - ма са настанените в болнични заведения, заяви началникът на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски. Седем области са активни. Първенец е Плевен - 23. 17 са контактни на работещи в Мизия. В София-19, Кюстендил -8, Велико Търново - 4, Пловдив - 2, Сливен - 1, Пазарджик - 1.

Общо 1348 са потвърдените случаи на коронавирус в България, 206 са излекуваните или 15,3% от всички заразени. 

Седем са новите случаи на заболели деца. В Плевен са 5 момчета на 6, 8 и 15 години, едно момиче на 1 година, в Пловдив - едно момиче на 14 години, не са в болница в леко състояние.

147 са заболелите медици, като 9 са новите случаи. Седем в "Пирогов" - един лекар, пет медицински сестри и един санитар от различни клиники. Във ВМА има заразена медицинска сестра. В болница "Св. Иван Рилски" има един случай.

56 са починали, за деня е починал мъж с онкологично заболяване от Бургас.

Общо 301 души са настанени в болници, от тях 41 са в интензивни отделения.

Очакваме в близките дни да се включи системата за автоматично отчитане на резултатите, каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

"Картата на заболеваемостта е много различна в отделните области. Всячески се опитваме да изчистим субективния момент - например ниска активност на местните здравни органи в издирването на евентуални случаи. Където има т. нар. "заспиване", ние обръщаме изключително внимание на тези области и ги "разръчкаме", за да бъдат малко по-активни в търсенето", обясни ген. Мутафчийски във връзка с липсата на регистрирани случаи в областите Разград и Търговище.

В Разград при 90 направени проби няма нито един положителен резултат.

Новините от днес и със задна дата