петък, 17 април 2020 г.

Великобритания удължава карантината с три седмици

Великобритания удължи с най-малко три седмици въведените на 23 март карантинни мерки за борба с епидемията от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Това означава, че ограниченията в страната ще останат в сила поне до 7 май, отбелязвa и БТА.

Външният министър Доминик Рааб, който замества възстановяващия се от COVID-19 премиер Борис Джонсън, заяви, че Великобритания не може да рискува постигнатия напредък с облекчаване на рестриктивните мерки на този "деликатен и опасен етап".

"Стигнахме твърде далеч, изгубихме твърде много близки хора, пожертвахме твърде много, за да облекчаваме сега, след като започваме да виждаме доказателства, че усилията ни започват да дават резултат", каза Рааб.

Главният научен съветник на правителството Патрик Валанс каза, че броят на заразените във Великобритания е достигнал плато и има признаци за спад, но дори и дребно облекчаване на ограниченията може отново да увеличи степента на заразяване над единица, тоест един заразен да зарази повече от един друг човек, затова трябва да се запазят мерките за социално дистанциране.

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в болници във Великобритания се увеличи с 861 до 13 729 към 16 ч. по Гринуич (19 ч. българско време). Тествани са 327 608 души. 103 093 от тях са дали положителна проба.

Китай ще трябва да отговаря на трудни въпроси как е избухнала епидемията и дали е можело да бъде предотвратена, каза още британският външен министър, цитиран от Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата