сряда, 22 април 2020 г.

49 нови болни от коронавирус у нас, станаха 1015

Случаите на COVID-19 в България вече са 1015. През последните 24 часа са доказани още 49 нови случая. От всички 1015 заразени с COVID-19 - 518 са мъже, а 497 жени. Това заяви председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

"За първи път имаме област, която е повече от София. Това е Плевен, където имаме 18 нови заразени. В София новите случаи са 16", добави Мутафчийски.

"Имаме едно непълнолетно лице - момиче на 15 г. от Кюстендил. Не е настанено в болница. 174 са вече излекуваните у нас. 49-годишен мъж след 11 дни в интубация е починал в "Пирогов". Излекувани са вече 174 лица. Общо има два нови смъртни случая и така починалите вече са 47. Няма данни към този момент тези две лица да имат придружаващи заболявания", допълни председателят на Националния оперативен щаб.

Попитан за ситуацията в село Буковлък, Мутафчийски каза, че твърде малко са заразените в селото, което е с 4000 жители.

"Затова ние не можем да наложим карантина. Това е в правомощията на директорите на РЗИ там. Панацеята не е пълното поставяне под карантина. Благодарение на мерките на щаба, България има ниска смъртност и ниска заболяемост", посочи още той.

Относно ваксините, които се тестват в различни страни, генералът разкри, че над 110 медикамента се пробват в момента в света. "Това е много дълъг процес. В Китай са тествани ваксини и върху хора, но резултатите още не са съобщени. Големите надежди за цялото човечество е в създаването на ваксина", добави Мутафчийски.

"За последните 7 дни имаме почти 300 случая. Това са 30% от всички заразени от началото у нас. Не мога да кажа какво ще бъде около Гергьовден. Ситуацията е много динамична", посочи председателят на щаба.

Мутафчийски каза, че е поел личен ангажимент по случая с дъщерята на Милен Цветков, който бе убит в жестока катастрофа в София. Момичето трябва да се прибере от Холандия в България. Въпрос към специалиста бе отправен за поставянето й под карантина.

281 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 40 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият - бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 83 души.

Генерал Мутафчийски потвърди, че медицинските екипи на първа линия са абсолютно защитени, а от вчера е започнало ново закупуване на средства.

"Броят на тестваните лица за коронавирус в България са вече 27 000. Очаква се да се правят по 7000 теста седмично и така се хващат по 1 на 1000. Това ще помогне да се хване болестта, ако я има, още в началото, информира проф. Тодор Кантарджиев. - Активно се тества медицински персонал, болни с белодробни заболявания и трудови колективи, свързани с държавата."

"От 2 месеца не съм виждал родителите си, защото ги пазя от самия себе си", каза ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата