сряда, 22 април 2020 г.

86 средни и големи предприятия с над 46 000 служители са засегнати до този момент от кризата


istock

86 средни и големи предприятия с над 46 000 служители са засегнати до този момент от кризата, свързана с разпространението на Covid-19.

Това сочат резултатите от проучване на КНСБ към 21 април, направено чрез регионалните структури на синдиката за социалното напрежение във фирмите за ефектите от пандемията, съобщава БНР.

В 13 % от фирмите се прибягва до съкращения, в 78 % - до пускане на работниците в платен отпуск, а в 26 на сто - до неплатен. Сборът е над 100, тъй като са давани повече от един отговор.

Последните данни показват, че и след Великденските празници продължава тенденцията близо три четвърти от работниците в предприятията да са в платен отпуск, а във всяко четвърто  - в неплатен.

Най-много засегнати предприятия извън ресторантьорството, заведения като кафенета и сладкарници, хотели и туризъм има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта и преработващата промишленост.


Също сред засегнатите са дървообработването и военната промишленост.


"Усещат се засилващи се проблеми в бюджетният сектор, като това включва общински администрации, детски кухни, ученическо и столово хранене, общински ансамбли. Засега няма предвидени съкращения в бюджетната сфера, но работещите са под мярката на платените отпуски към момента", коментира Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

Новините от днес и със задна дата