четвъртък, 2 април 2020 г.

Опити с мишки: Влажност на въздуха от 40 до 60% спира коронавируса

Новият коронавирус SARS-CoV-2 се предава от болни на здрави значително по-рядко при относителна влажност на въздуха от 40 до 60 процента, отколкото при по-ниска или по-висока влажност, съобщи Лента.

Изследването на американски и швейцарски учени за влажността, която отслабва вируса, е публикувано в сп. Annual Review of Virology (Годишен преглед по вирусология). Цитира го Йейлският университет.

Опитите с мишки са показали, че с вирусите като SARS- CoV-2 организмът се справя най-лесно при относителна влажност на въздуха от 50 процента. Сухият хладен въздух способства най-много за заболеваемостта от Ковид-19.

Учените отбелязват, че изследването им дава възможност да бъде направена връзка между времето и разпространението на заболяването. Те призовават през зимата да се използват овлажнители на въздуха и да се избягват тесни помещения с лоша вентилация, защото тази инфекция се предава основно чрез контакти между хора.

През март медицинският център към Станфордския университет съобщи, че почти всеки пети заразен с новия коронавирус се заразява и с други респираторни вируси./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата