четвъртък, 2 април 2020 г.

Готвят безвъзмездна помощ за част от бизнеса - 1/5 или 1/6 от годишния оборот

Ще има безвъзмездна помощ за част бизнеса, пострадал от извънредното положение. Това обяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Идеята е засегната компания да има право да получи 1/5 или 1/6 от годишния си оборот.

"Разработват се в момента схеми за безвъзмездно финансиране по отношение на най-засегнатите компании. В същото време компаниите, на които бизнесът им има перспектива да оцелее и след кризата. Те ще бъдат изключително семпли, за ликвидна подкрепа, с минимум административен натиск. Примерно засегната компания ще има право да получи 1/5 или 1/6 от годишния си оборот", обясни вицепремиерът.

"Служебната част от това приложение вече се използва от полиция, от службата на РЗИ. Приложението позволява всеки гражданин да се регистрира, този, който има симптоми, да си опише симптомите и на база на картината на всичко това, което е въвел, той веднага ще бъде потърсен от лекар. Най-малкото от личния си лекар", обясни Томислав Дончев.

Вицепремиерът предупреди, че не е сигурно, че карантинните мерки ще отпаднат след 13 май (дотогава ще бъде удължено извънредното положение).

За хората, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица той напомни, че вариантът са социални помощи.

"Ние имаме намерение да стигнем до всеки, който има нужда, в същото време не сме в състояние да хвърляме пари от хеликоптер", каза в заключение вицепремиерът.

Новините от днес и със задна дата