петък, 10 април 2020 г.

По 3 работни заплати ще даде държавата на свободните артисти

По три работни заплати ще получат най-нуждаещите се свободни творци. Това съобщи министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерски съвет днес, на който присъства и социалният министър Деница Сачева. Мярката е изработена съвместно с Министерство на труда и социалната политика и Съюза на артистите и засяга актьори, художници, музиканти, литератори.

Банов обясни, че сумата се отпуска за времето на извънредното положение плюс още един месец. "Около 1200 души се очаква да бъдат подкрепени с около 2.7 млн.лв. от Фонд "Култура"", уточни социалният министър Деница Сачева. За помощта ще се кандидатства онлайн или по пощата, а критериите ще се изработят тези дни.

Банов се обърна към артистите: "Мислим агресивно и сериозно занапред", каза министърът и благодари на премиера, по чиято "санкция" било взето решението за тази програма.

Боил Банов се надявал и шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчийски да се успокои, тъй като му звънял по 10 пъти на ден, а от артистите очаквал да съхранят духа ни: "Това не са социални помощи, това е подкрепа, а ние очакваме после подкрепа за нашия дух", каза министърът.

Деница Сачева добави още една подкрепа за културната среда. Продължава програма "Мелпомена", която е на стойност над 2 млн.лв. и по нея ще бъдат открити над 200 работни места.

Министърът на културата Боил Банов пък обяви, че вече се мислят механизми, които ще бъдат използвани след излизане от извънредното положение.

Той припомни и обявеното вчера решение относно държавния сектор в културата. Според него мерките включват гарантирани заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение, но не повече от 6 месеца. Ще бъдат подпомогнати самоосигуряващите се творци в областта на културата и на изкуствата с по една минимална работна заплата и начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна. Ще има възможност за кандидатстване с проекти към Министерството на културата и националния фонд "Култура" по сега съществуващите програми, в правилата на които да бъдат включени допустими разходи до 25 процента на разходи за персонал и административни разходи и увеличение на сроковете на изпълнение.

Ще има възможност за получаване на безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане за 10 години. Прилага се и мярката по схемата "60:40" за запазване на работните места в предприятията, включително за тези, занимаващи се с артистична и творческа дейност.

"Има възможност за много проекти, за да наситим фонд "Култура" и да увеличим драстично бюджетите на тези проекти, сега те са 10%, а ще се увеличат с 25-30% за административни разходи, за да може да се създаде устойчивост", каза в заключение министърът на културата.

Новините от днес и със задна дата