петък, 10 април 2020 г.

Сачева: С парите на политиците ще бъдат изхранени 1200 семейства

Обстановката с безработицата, пазара на труда и икономическата схема на правителството обобщи в Министерски съвет социалният министър Деница Сачева.

22 015 души досега запазват работата си благодарение на схемата на правителството за спасяване на фирми, станала известна като 60/40, съобщи Сачева. Само вчера по програмата са подадени 1553 заявления по програмата. Тя се обърна към всички, които твърдят, че схемата не работи: "Тя е за тези хора, които имат нужда от нея, а именно е програма за запазване на заетостта и дава добри резултати", категорична бе социалният министър.

Общо безработните за периода на извънредното положение, което е един месец, са 72 000 души, а намерилите си работа в периода - са над 11 000, съобщи Сачева. За втори пореден ден на борсата са се регистрирали по-малко хора, вчера - 4679, от тях 3385 са декларирали, че са останали без работа вследствие на кризата, а 502 са намерили работа.

Министър Сачева обяви, че започва и социална програма за осигуряване на храна на нуждаещи се хора, по която имат възможност да кандидатстват всички общини. Програмата ще покрие около 45 000 души от населението, а около 22 000 ще получат храна по програмата "Топъл обяд".

С даренията на властта и на частни дарители пък ще бъдат изхранени 1200 семейства в периода на кризата, каза в заключение социалният министър.

Новините от днес и със задна дата