събота, 11 април 2020 г.

Борисов размисли: От полунощ маските все пак стават задължителни

Носенето на маски на обществени места все пак ще стане задължително. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

На 30 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на маски на открити и закрити обществени места, но на следващия ден я отмени заради всеобщото недоволство и факта, че дори СЗО не препоръчва това, дори много експерти казват, че те не помагат. Тогава глобата беше 5000 лв. Не е ясно каква ще е санкцията сега, след като тази за разходка в паркове беше намалена на 300 лева.

Борисов обаче уточни, че изискването ще влезе в сила от полунощ, за да може да действа утре на Цветница, когато се очаква въпреки препоръките немалко хора да отидат на църква. 

"Притеснява ме, че заради ниската заболеваемост и смъртност в сравнение с другите страни адски успокоява хората и има усещане, че това ще свърши. Има усещане, че това едва ли не е шега. Огромна част от българите гледат какво става и по другите страни и разбират, че трябва да се спази единственото доказано до този момент действие, а това е дистанцията. Поех ангажимент да разпоредя на министъра на здравеопазването да задължим, който излиза навън, да си сложи маска или някакъв вид предпазен шал. Вече има достатъчно маски, фабриките произвеждат, а всеки може и да си ушие маска, който няма, може в краен случай да използва шал. Отделно сме поръчало над 1 млн. маски. Ние насмогнем ли на маски, финансовият министър има готовност да платим за тези, които нямат възможност и да раздадем и безплатно“, изтъкна Борисов.

"Следващите две седмици ще ни е много трудно", предупреди той и призова хората да останат да се помолят у дома на Великден.

"Аз самият ще изляза на двора и ще извикам "Христос Воскресе" на Великден", подчерта премиерът, който добави, че рисковата група у нас е много голяма, и "ако я изпуснем, последствията ще са катастрофални".

"Искаме максимално бързо да въвеждаме всяка една от мерките, но за да стигнем дотук да ги предложим, огромен колектив от хора работят, смятат и уточняват, за да може когато пуснем мярката, тя да работи и да се поема от администрациите в страната. Това е огромен обем от работа, която се извършва от тези хора, за което им благодаря, макар много от тях да работят без заплата“, изтъкна още Борисов.

Той съобщи, че вече е подписан договор с Южна Корея за PCR тестове и друго оборудване и вече е  осигурен и въздушен транспорт. 

"В Корея започна вирусът да ги повтаря. Веднъж заболели пак ги повтаря, значи няма имунитет. Никой не може да ми обясни теорията докъде и как това ще се развие. Внимателно се следи проучването в Австрия на заболелите от коронавирус. Там тестваха около 1600 човека, ние тествахме 1020 и резултатите са под 1% и там. В най-заразения град в Германия резултатите са 15%. Всички мои колеги в изказванията си говорят за 60 - 70% очаквано заразяване с коронавируса. Затова и Щаба го свалих с мен на тази среща, защото има много непознати неща, които този коронавирус носи със себе си. Просто учените не го познават и науката не може да даде точна рецепта. И ние малко на сляпо действаме, като да стреляме по невидим противник. Това са резултатите, които излизат“, допълни Борисов. 

Очаквайте подробности!

Новините от днес и със задна дата