петък, 3 април 2020 г.

Двумилионна Словения налива €3 млрд. в икономиката си

Парламентът на Словения одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро (или 6 процента от БВП) за подпомагане на хора и компании, пострадали икономически от епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Досега в двумилионната страна има потвърдени 897 случая на заразени и 16 починали от Ковид-19.

Този закон е пълен с мерки, които никоя социална или пазарна икономика в света не би предложила в нормална ситуация, каза пред парламента премиерът Янез Янша преди вчерашното гласуване. "Но сега живеем в различен свят", добави той.

Словения, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, е експортно ориентирана страна и изнася главно за други страни в ЕС. Основният износ е на коли, автомобилни части, фармацевтични продукти и домашни уреди.

Съгласно новите мерки държавата ще подпомогне бизнесмени и земеделци с плащането на задължителните вноски за пенсионно и здравно осигуряване, също както и хора, които временно са останали без работа.

Компаниите ще могат да отложат плащането на данъци. Ще бъдат увеличени заплатите на лекари и сестри и ще бъдат намалени тези на правителството с 30 процента, докато трае епидемията.

Еднократна помощ се предвижда за учащи, за многодетни семейства и пенсионери, чиято месечна пенсия е по-ниска от 700 евро.

Янша каза, че правителството подготвя още мерки, за да гарантира ликвидност на компании, чийто бизнес е пострадал от мерките за борба с коронавируса.

От средата на март Словения затвори всички училища, барове, ресторанти, хотели и магазини, освен хранителните. Затворени бяха още спортни центрове, културни институции и бе спрян целият обществен транспорт, включително въздушният.

От началото на тази седмица хората нямат право да напускат общината, в която живеят, освен за да отидат на работа, на лекар или по други спешни причини.

Няколко компании се наложи да спрат производство, включително най-големите износители - автомобилният производител "Ревоз", клон на френската компания "Рено" и производителят на домашни електроуреди "Горение".

Новините от днес и със задна дата