петък, 3 април 2020 г.

Потенциална ваксина срещу Ковид-19 даде обещаващи резултати

Първоначалните изпитания с мишки на потенциална ваксина срещу Ковид-19 показаха, че тя предизвиква имунна реакция на нива, които могат да предотвратят заразяване, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

Специалисти от училището по медицина на университета в Питсбърг са ускорили процеса по работа върху ваксината благодарение на опита си с други коронавируси, като причиняващите ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) и БИРС (Близкоизточен респираторен синдром). Затова те са знаели точно как да се борят с новия вирус.

Прототипната ваксина, наречена PittCoVacc, е генерирала "прилив на антитела" срещу новия коронавирус за две седмици.

Животните обаче още не са проследени достатъчно дълго и е рано да се каже колко продължава имунната реакция. От сравнението с експерименталната ваксина срещу БИРС може да се очакват достатъчни нива антитела за една година.

Резултатите от изпитанията са публикувани в сп. EBioMedicine. Учените се надяват да започнат изпитания с хора до няколко месеца.

Определиха каква влажност на въздуха спира коронавируса

Новият коронавирус SARS-CoV-2 се предава от болни на здрави значително по-рядко при относителна влажност на въздуха от 40 до 60 процента, отколкото при по-ниска или по-висока влажност. Това показва друго изследване на американски и швейцарски учени за влажността, която отслабва вируса и публикувано в сп. Annual Review of Virology (Годишен преглед по вирусология). Цитира го Йейлският университет.

Опитите с мишки са показали, че с вирусите като SARS- CoV-2 организмът се справя най-лесно при относителна влажност на въздуха от 50 процента. Сухият хладен въздух способства най-много за заболеваемостта от Ковид-19.

Учените отбелязват, че изследването им дава възможност да бъде направена връзка между времето и разпространението на заболяването. Те призовават през зимата да се използват овлажнители на въздуха и да се избягват тесни помещения с лоша вентилация, защото тази инфекция се предава основно чрез контакти между хора.

През март медицинският център към Станфордския университет съобщи, че почти всеки пети заразен с новия коронавирус се заразява и с други респираторни вируси.

Новините от днес и със задна дата