неделя, 5 април 2020 г.

24 нови случаи на Covid-19 у нас , сред тях - 9 полицаи и момче на 17 г., жертвите са 18

Потвърдените случаи на коронавирус в България досега са 522, съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Положителните проби за COVID-19 за последното денонощие са 24: 13 - в София, в Бургас - момче на 17 години, Стара Загора - 3, Перник - 2, Сливен - 2, Русе - мъж на 21 г., върнал се от Англия, Пловдив - 1, Кърджали - 1.

10 души от новозаразените са в болница.

Починалите пациенти са четирима. За 49-годишен мъж в "Пирогов" не е било съобщено вчера, защото пробата му е излязла късно снощи.

"Всъщност той постъпва в тежко състояние, интубиран, след това - смърт. Взета е проба и пробата е излязла положителна, така че той се смята в общата статистика (за починалите вчера) - двама от "Пирогов" за деня и двама от "Света Анна"", обясни Мутафчийски.

Общо починалите от инфекцията пациенти у нас са 18, средната им възраст е 65 години.

Няма нова област, в която през последното денонощие да са доказани нови случаи.

Девет полицаи са заразени, но са с леки симптоми и не са в болница. Установените полицаи са от София. Двама военни също са носители на вируса, като единият е в тежко състояние, инутбиран. Двамата военни, които бяха евакуирани от Косово като съмнителни, са дали отрицателни проби.

Един лекар от Бърза помощ в София е заразен, жената е пътувала в чужбина. Започва тестване на екипите на спешната помощ.

Около 30% от заразените са свързани с някакво пътуване в чужбина, стана ясно още от брифинга на оперативния щаб.

Утре се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR технология. Тя ще работи с учени от БАН. В болница "Св. Анна" започва да работи лаборатория с генетични методи, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Очакваме увеличение на болните. Затова и се увеличава капацитета на лабораториите. От другата седмица ще могат да изследват по 2000-3000 теста на ден", обясни Кантарджиев.

"Първите случаи на прояви на заболявания в сестри, санитари, лекари, гърло, запушен нос, температура, веднага се изследват, за да се вземат мерки. Изследваме само тези, които са били в контакт с болния", каза още Кантарджиев.

Общо заразените в страната

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури. От всички 522 диагностицирани - 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.

В София регистрираните случаи на заразени са 308, като 111 от тях са хоспитализирани. 19 са интубираните. Около 30% от случаите на коронавирус са свързани с пътуване извън страната.

В Бургас заразените с коронавирусна инфекция вече стават 24, като в болница са 6; в Кърджали стават 9, в болница са 5-има; в Перник са двама, като те не са хоспитализирани, а предишните пациенти са изписани; в Пловдив общият брой за заразените е 30, от тях 14 са в болница, от които четирима са интубирани; в Русе -1, който също е в болница, в Сливен са 8, като 6 са в болница, в София 308 са общо случаите, от които 111 са в болница, а 19 са интубирани в интензивни отделения; в Стара Загора 7 са случаите, от които двама са в болници.

Излекуваните са 37, като сред тях новите са трима, които са установени с отрицателни проби - жена от Хасково на 26 години, мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Сред излекуваните 23 са мъже и 14 са жени, а средната им възраст е 47 години.

Смъртността в Европа от коронавируса е около 5%, по-висока в сравнение с Китай, където е 3.2%. Генерал Мутафчийски обясни по-високия процент с разреза на популацията (по-възрастно население), по-голяма агресия на заболяването и невзети навреме мерки.

Новините от днес и със задна дата