неделя, 5 април 2020 г.

СЗО алармира: Това са най-големите лъжи за COVID-19 СНИМКИ

СЗО алармира: Това са най-големите лъжи за COVID-19 СНИМКИ

В огромния поток от информация за COVID-19 хората често се объркват кое е факт и кое е художествена измислица.

Затова от Световната здравна организация „разбиха“ най-разпространените митове за заразата.

Излагането на слънце

Слънчевите бани са полезни и приятни, но няма да ви помогнат да избегнете заразяване с COVID-19. От СЗО опровергават информацията, че ако стоите на температура по-висока от 25 градуса сте по-защитени. Дават пример с редица държави, където времето е горещо, но броят на болните е голям.

Същото важи за горещата вана или душ – освен да изгорите кожата си, няма да има друг ефект. Единственото, което предотвратява заразата е честото миене на ръцете и избягването да се докосва лицето.   

Задържането на въздуха

От известно време в мрежата се въртят съвети как сами да прецените дали имате коронавирус. Един от тях е да задържите дъха си за около 10 секунди и ако не почувствате дискомфорт или не се закашляте – тогава всичко е наред. Оказва, че това е поредният мит. Това упражнение не бива да ви успокоява, че сте здрави.

Основните симптоми на COVID-19 са кашлица, високо температура и преумора, но не е задължително да присъстват в болен пациент. Единственият доказан метод за диагностика е лабораторният тест. 

Употребата на алкохол

Здравните власти препоръчват повърхностите да се дезинфектират с препарати с високо съдържание на алкохол, но оралната употреба на помага да избегнете заразяване с COVID-19.

Напротив, от СЗО предупреждават, че честата употреба на алкохолни напитки може да е опасна за вашето здраве. Също така, ако напръскате тялото си с алкохол или хлор – няма да се предпазите от вируса или  да го убиете, ако вече е попаднал в организма ви.

Студът и снегът

Няма никаква основателна причина да вярвате, че минусовите температури могат да убият коронавируса. Нормалната човешка температура варира около 36,5 и 37 градуса, независимо от температурата на околната среда.   

 Комарите и пренасянето на заразата

За разлика от други вируси и болести, кораавирусът не може да се пренася по животни или насекоми. Към момента няма доказателства ухапване от комар да води до зараза. COVID-19 се пренася по въздушно капков път. Затова от СЗО съветват да спазвате социална дистанция, особено с хора, които кихат и кашлят. Разбира се, ако около вас е имало подобен човек – веднага трябва да измиете ръцете си.   

 

Дезинфекция чрез ултравиолетова светлина

През последните няколко седмици се появиха публикации, че в Китай дезинфектират улиците и градския транспорт с ултравиолетова светлина. Около ефективността се водят спорове, но от СЗО уточняват, че този метод не трябва да се използва за стерилизация на ръцете, защото може да доведе до кожни раздразнения.     

Ваксините и антибиотиците

Противогрипните ваксини и тази срещу пневмония не защитават организма ви от COVID-19. Все още не е измислена ваксина срещу новата зараза, но редица изследователи от цял свят се опитват да намерят препарат, който ще бъде ефективен. Употребата на антибиотици за превенция не се препоръчва. Подобно лечение трябва да се извършва само след лекарско предписание, иначе рискувате да навредите на здравето си. 

 Консумацията на чесън

От векове яденето на чесън се смята като един от най-добрите имуностимулатори. Освен в България, в много други държави се пазят от грип и настинки с честата му консумация.

За съжаление, няма доказателство, че той ще ви предпази от новия коронавирус. Със сигурност обаче няма да навреди на здравето ви в умерени количества./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата