вторник, 21 април 2020 г.

В България вече има взривове от зараза К-19 във фирми и болници, много голяма фабрика е затворена

Първия ден може да няма изградена организация за ваксиниране и консултации. В заповедта на МЗ има достатъчно подробности. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. "Заявили сме, че вторник е четвъртък са дни за имунизация, за да няма смесване", добави доц. д-р Ангел Кунчев.
"На личните лекари приходите не зависят от броя на преминалите пациенти. То е на брой пациенти, които обслужва дадената практика. Единствено се събира потребителска такса, но схемата на заплащането не е променена", каза Мутафчийски. "Личните лекари бяха най-малко засегнати от тази криза. Касата въведе допълнително заплащане за вредни условия. Ние никога не сме ограничавали потока от хора към личните лекари, че да искат допълнително заплащане", включи се отново Кунчев. По думите му идеята със зелени коридори е най-добра.
"Все пак нито една заповед не може да включи всички възможно ситуации", добави Кунчев. Относно новите случаи в Плевен и ситуацията там Мутафчийски отвърна: "Касае се за едно шивашко предприятие в Мизия,. Основната част там са новозаразени", заяви Мутафчийски и отново даде думата на
"Предприятието е много голямо. На 15 април, по повод на оплаквания е хоспитализирана една от жените, работещи там. Направени са тестове и са установени двама членове на семейството, които са положителни. После взехме 12 - проби на работещи - 4 бяха положителни. Вчера направихме 33 проби - 19 са положителни. Повечето са без симптоми, но са положителни", каза той. Според мен, на този етап не се налагат по-сериозни мерки, както беше в Банско. Предприятието по собствено решение реши да въведе 14-дневно прекъсване на дейността на предприятието, за да са спокойни", добави Кунчев. "Тестването на всички приети болни, това би поставило лабораториите в невъзможност да смогват на работата", смята Мутафчийски.

По думите му няма практика в света за тестване на всички болни, които са приети в лечебно заведение. "Има един заразен доброволец в "Пирогов" от миналата седмица. Млад човек е и не ми е известно да е в тежко състояние", заяви Мутафчийски. Относно брифинга вчера за пожара в Чернобил, той заяви, че е бил с цел да няма напрежение сред хората: "Имаше фалшиви новини и псевдосъобщения от БАН, които предупреждават хората да не си отварят прозорците. Да си приберат прането и цветята, защото се носи радиация. Това не е вярно", каза той.
По думите му, може би не са направили брифинга в удачно време. "За онкоболните, проблемът не е в Бургас. Те са пристигнали след лечение от проблемна болница в София - от "Св. Иван Рилски", както и от "Св. София", каза Мутафчийски.
В разговорът се включи директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев: "Касае се за взрив - вътреболнична инфекция. Има много положителен персонал. До момента са 11 с трима изолирани пациенти. Днес сутринта рано се докладва и за още една клиника в болницата. Има още един заразен пациент, който е бил контактен на предходните пациенти", каза той.

Новините от днес и със задна дата