вторник, 21 април 2020 г.

Оперираха Ким Чен Ун, животът му в опасност

Животът на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун е в сериозна опасност след операция, твърдят от американското разузнаване. Ким пропусна празнуването на рождения ден на дядо си на 15 април, което предизвика спекулации за неговото състояние, въпреки че четири дни по-рано бе на правителствено заседание.
Вестник Daily NK, базиран в Южна Корея, съобщава, че севернокорейският лидер е претърпял сърдечна операция на 12 април. Причината за това били прекалено пушене, наднормено тегло и преумора. Той се възстановявал след операцията под медицински грижи във вила в окръг Хянсан.
На 19 април бил върнат след лекарска преценка в Пхенян.
Събирането на информация от Северна Корея е трудно и една от най-предизвикателните цели за американското разузнаване. Северна Корея строго контролира всяка вест около лидера си, който се третира като божество в рамките на страната.
Неговите отсъствия от официалните събития често разпалват спекулации и слухове за здравето му. Ким за последно се появи в севернокорейските държавни медии на 11 април.

На 15 април - най-важният празник на Северна Корея - годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен, той отсъства без да бъде назована причина. "Има редица скорошни слухове за здравето на Ким.
Ако бъде хоспитализиран, това ще обясни защо той не присъства на важните празненства на 15 април", казва Брус Клингнер, бивш заместник-началник на подразделението на ЦРУ за Северна Корея.
По думите му не трябва да се правят прибързани изводи, тъй като и преди е имало подобни новини. Ким Чен Ун изчезна от общественото полезрение за повече от месец през 2014 г., което също предизвика спекулации за здравето му. Той се върна с бастун, а дни по-късно южнокорейското разузнаване заяви, че му е отстранена киста от глезена.

Новините от днес и със задна дата