събота, 18 април 2020 г.

Бергамо не е на себе си от радост: Ковчезите с жертвите на К-19 изчезнаха от Църквата на гробищата

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 изчезнаха от Църквата на гробищата СНИМКИ - 0
"Църквата на гробищата в Бергамо е празна. Най-сетне" - с тези думи кметът на северноиталианския град придружи качена от него днес в Туитър снимка на храма отвътре - вече без ковчезите, които прииждаха там непрестанно през седмиците на пандемията, предаде Франс прес.
Думите му и кадърът показват, че постепенно се разсейват облаците над страната и по-специално над областта Ломбардия, които излизат от острата фаза на здравната криза. Вирусът взе 23 000 жертви в Италия и над половината от тях са в този регион, уточнява dir.bg.
Управляван от Джорджо Гори, член на центристката Демократическа партия, Бергамо е смятан за град-мъченик, пострадал най-силно от COVID-19.
В четвъртък кметът съобщи в Туитър, че от 1 март до 12 април са загинали 795 от неговите съграждани - над двойно повече, отколкото показват официалните данни (272), отчитащи само смъртните случаи сред тествани пациенти. Множество поразени от COVID-19 умират, без да е потвърдена диагнозата, ако не са хоспитализирани.
По време на кризата градските погребални агенции не смогваха да обгрижват покойниците и се наложи телата да бъдат изпращани в други региони, където да ги кремират. Вчера Италия съобщи, че броят на оздравелите значително нараства и те са вече над 2500. В Ломбардия за пръв път от месец болните на интензивно лечение са под хиляда. Идната седмица местните власти се канят да подложат на кръвни тестове медицинския персонал в някои от най-силно засегнатите градове като Бергамо, Бреша, Лоди, Кремона, а после и Милано.

Професор Валтер Ричарди от Висшия здравен съвет на страната, цитиран днес в италиански медии, попари обаче твърде оптимистичните очаквания с думите: "Втората вълна не е хипотеза, а неизбежност". "Ето защо е много важно да не ускорим това завръщане. Иначе рискуваме втора вълна още преди лятото", изтъкна експертът, който е и съветник на Световната здравна организация (СЗО).

Новините от днес и със задна дата