събота, 7 март 2020 г.

Папата нарушава вековна традиция заради Covid-19, над 230 починали в Италия


Неделната молитва на папа Франциск няма да бъде произнесена от прозореца на площад "Свети Петър", а ще се предава онлайн от вътрешността на Апостолическия дворец заради опасността от зараза с коронавирус, съобщиха от Ватикана.
ака се нарушава вековна традиция.

Италия е най-засегнатата европейска страна
Над 200 са вече починалите в Италия, които са били заразени с новия коронавирус, съобщи на редовния дневен брифинг началникът на италианската гражданска защита Анджело Борели, предадоха световните агенции.
Според изнесени от него данни починалите са 233, което е с 36 повече в сравнение с вчера. Заразените са 5061, което е с 1145 души повече в сравнение с вчера. Излекуваните досега са 589. Заедно с починалите заразени и с оздравелите общият брой на заразените в Италия става 5883. Към вчерашна дата общият брой беше 4636.
От началото на епидемията преди две седмици, Италия е извършила 42 062 теста за наличие на коронавирус. По-голямата част от заразените са в областта Ломбардия (3420 случая). Следват областите Емилия-Романя и Венето (съответно 1010 случая и 543 случай).

Заразата влезе във френския парламент
Три случая на зараза с новия коронавирус бяха установени в долната камара на френския парламент, предаде Франс прес. Заразени са двама депутати и един служител. Двамата депутати са сега в болница. Състоянието им е стабилно.
Шест души, сред които петима депутати и един служител на долната камара, са под наблюдение, за да се установи източникът на заразата.
Съгласно предварително установената програма на парламента от утре до 22 март той е във ваканция, така че броят на хората в сградата ще бъде силно намален.
Пет нови смъртни случая от коронавирус във Франция обяви днес директорът на националната здравна служба Жером Саломон, с което броят на починалите стават общо 16, предаде Франс прес.
Потвърдени са 949 заразени или с 336 повече от вчера, коментира Саломон. Той уточни, че пет региона в страната са по-засегнати от останалите.
В момента 44 души са в реанимация.

Първи случаи и на Малдивите
Островната държава в Индийския океан Малдиви съобщи днес за първите два потвърдени случая на новия коронавирус. Двамата болни са служители в местния курорт Куреду, съобщи местният онлайн вестник "Сън". Смята се, че те са се заразили от италиански турист, който се е върнал в Италия и там е дал положителни проби. И при двамата болни на Малдивите има проявени симптоми, но те са в стабилно състояние под карантина в сграда непосредствено до столицата, съобщи представител на здравното министерство в Мале.
Министърът на здравеопазването в Република Южна Африка обяви, че е установен втори случай на новия коронавирус - жена, която е била в Италия с група от 10 души. Друг неин член беше първият диагностициран с болестта, съобщи Франс прес.
39-годишната жена е от провинция Гаутенг. Тя е била в групата на 38-годишния мъж от Квазулу-Натал, който е първият потвърден случай в РЮА. Той се е завърнал в родината си на 1 март.

На африканския континент има над 40 потвърдени случаи - в Камерун, Нигерия, Сенегал, РЮА, Того, Египет, Мароко, Алжир и Тунис.
РЮА се готви да репатрира през следващите дни около 180 свои граждани от китайския град Ухан - епицентър на епидемията от коронавирус.
Унгария отменя церемониите за Националния си празник
Унгария обяви днес, че отменя церемониите за Националния си празник на 15 март в Будапеща по съображения за сигурност, свързани с епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.
Честванията, включващи обичайно реч на премиера Виктор Орбан, привличат обикновено хиляди унгарци от страната и от унгарските общности в чужбина. Те са в памет на бунта през 1848 година срещу австрийското владичеството на Хабсбургите.
Въпреки че в Унгария има само отделни случаи на болестта, а не колективни зарази, националният празник е най-важното събитие в страната, привличащо публика от всякъде, обясни правителството в комюнике.
От съображения за сигурност и по препоръка на работната група (натоварена с коронавируса) правителството реши да отмени честванията, се казва в съобщението.
В Унгария бяха потвърдени пет нови случая на коронавирус.

Новините от днес и със задна дата