събота, 7 март 2020 г.

Наш академик имунолог се върна от Ухан: Нещо поразително е там!


Вирусите ще бъдат сериозно предизвикателство за човечеството занапред. Много бързо и масово се разпространяват и нещата са драматични. Лекарства вероятно ще се намерят, подобно на повечето вируси, които вече съществуват.

Това каза Академик Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България по Канал 3. „Политиката и мерките на Министерство на здравеопазването и щаба в България, напълно отговарят на световните изисквания и тези на СЗО“, допълни той.

„Бях осем дни в Ухан и трябва да кажа, че животинският пазар е нещо поразително. Там може да се купи от слон до всевъзможни животни, прилепи, змии, насекоми. При голяма част от тези животни би могло да се получи въпросния скок до коронавирус. Това е естествен процес, той е съществувал дори в миналото. Дълбоко не вярвам в конспирациите, че болестта е изпусната от лабораторията. Както всички вируси мутират, така и този е мутирал“, обясни акад. Петрунов.


„Както вече казах, това е един естествен процес на този вирус и трябва да направим всичко възможно за намаляването на разпространението му. Мерките трябва да бъдат много сериозни, това не е проблем на един човек или едно общество.“, допълни той.

„Изготвянето на ваксина и изпитването ѝ изисква не по малко от две години. Има един факт, който изумява учените, следени са 9 бременни жени, които имат коронавирус. Оказва се, че при всяка една от тях, околоплодните води и пъпната връв не са заразени“.

Новините от днес и със задна дата