сряда, 18 март 2020 г.

Българка, изкарала карантина в Ухан, посочи грубите грешките на европейците при извънредно положение


Пикът на епидемията се пренесе от Азия в Европа и разликата в подхода за справяне с кризата на двата континента става все по-видима. Наша сънародничка се оказа в огнището на заразата и в Китай, и в Германия и преживя карантина на два континента. Да живееш в изолация - това е нещо, което студентката Преслава Пешкова познава добре. Българката е на специализация в Ухан в момента, в който пламва епидемията от COVID-19.

Там остава затворена две седмици - през втората, без изобщо да излиза, с храна, доставяна до вратата й. Връща се в Германия, където две седмици е под карантина в казарма, преобразена в хотел и има право да излиза само за кратко пред сградата. Как китайците и европейците приемат извънредното положение. Преслава Пешкова, студентка в Щутгарт: И там можехме да излизаме навън, но по улиците беше наистина празно, хората спазваха съвета на правителството. Докато в Щутгарт хората не приемат насериозно нещата. Излизат навън, не носят маски, не спазват дистанция, изпързват обществен транспорт, пазаруват, разказва тя пред БНТ.
В Щутгарт Преслава дори става обект на тормоз заради маската си. Преслава Пешкова, студентка в Щутгарт: Преди 4- 5 дена може би, излязох с маска, нямаше никой друг с маска, освен мен и ми се случи на няколко пъти да ми крещят в лицето "Корона! Коронавирус!" Дори ми се изкашляха два - три пъти. Отделно, където и да ходя, хората ме зяпат и то грозно зяпане!" Къде се чувствахте по-засташена? Преслава Пешкова, студентка в Щутгарт: Тук. Защото дори аз да спазвам тези мерки, има опасност, излизайки навън да се запася с продукти, аз да се заразя, защото другите не ги спазват - не носят маска например или не носят ръкавици или не спазват дистанция. Дори аз да искам да спася себе си, не мога. Неспазването на ограниченията
Преслава си обяснява не само с лекомислието на европейците, но и с подхода на властите, които са обявили, че е вероятно да се разболеят около 70% от населението.

Тя напомня, че за разлика от Китай, Европа няма ресурса да строи болници, да мобилизира огромен брой лекари и да лекува голям брой пациенти едновременно. Преслава Пешкова, студентка в Щутгарт: Мисля, че ние сме доста разглезени в Европа, тъй като имаме много повече възможности и сме свикнали на лукс, докато хората в Китай са по-скромни и се задоволяват с това, което им се дава и те силно вярват, че правителството прави всичко възможно, за да им помогне и няма да ги остави в нужда.
Като човек, прекарал повече от месец затворен между четири стени, Преслава съветва хората да си намерят занимания, докато са у дома, за да оползотворят, а не да пропилеят времето - например, тя се е записала на онлайн курсове, прави упражнения, чете книги, играе настолни игри.

Новините от днес и със задна дата