понеделник, 9 март 2020 г.

Италиански затворници, протестирали заради коронавируса, починаха от предозиране с метадон


Италианските затворнически власти съобщиха днес, че са починали шестима затворници, протестирали срещу мерките срещу заразата от коронавируса в Северна Италия. Те разбили лечебницата на затвора си и се предозирали с открития от тях в нея метадон, предаде Асошиейтед прес.

Смъртта на шестимата затворници от свръхдоза в затвора в град Модена, Северна Италия, потвърди Донато Капече, генерален секретар на синдиката на надзирателите в италианските затвори.
Той обвини правителството, че е изоставило системата на затворите, като е отказало да осигури достатъчни мерки, за да не се допусне коронавирусът да се разпространи сред затворниците. В същото време според него надзирателите са оставени сами да се оправят с изнервените лишени от свобода, които в момента са много недоволни, че могат да разговарят с роднините си единствено по телефона и Скайп. Той изтъкна, че в над 20 затвора са избухнали протести, включително във Фоджа, където някои затворници са избягали.
Вчерашният протест в Модена беше сред първите от над двайсет бунта в пренаселените италиански затвори, които през днешния ден се разраснаха.
Днес затворници се покатериха на покрива на затвора "Сан Виторе" в Милано и разпънаха транспарант, на който пишеше "Амнистия".
Италианското правосъдно министерство съобщи, че в редица затвори са били предизвикани пожари, които са причинили сериозни щети.
Синдикатът на надзирателите заяви, че в затвора в Павия двама надзиратели са били взети за заложници, но впоследствие са освободени след полицейска операция.

Правозащитници предупреждават, че увеличаващото се напрежение заради опасенията от коронавируса се отразява особено тежко на затворниците, още повече, след като вчера бяха ограничени свижданията с техните близки, за да се пресече разпространение на вируса. Съгласно мерките, които ще са в сила до 22 март, лишените от свобода ще могат да контактуват с роднините си единствено чрез дистанционни методи, предаде Ройтерс.
Заради мерките срещу коронавиурса почти спря и претоварената съдебна система в Италия. Това също засилва напрежението сред затворниците, които и без това още отпреди епидемията бяха принудени да търпят бавното италианско правосъдие, отбелязва Асошиейтед прес.
Вълненията в затворите може да засилят политическия натиск върху управляващата коалиция на левоцентристите и Движение "Пет звезди", посочва Ройтерс. Лидерът на крайнодясната партия "Лигата" Матео Салвини заяви: "Бунтовете не бива да служат за оправдание да се отварят вратите на затворите".

Новините от днес и със задна дата