вторник, 31 март 2020 г.

Захариева: Вече има работещи "зелени коридори", преминаването е в пъти по-бързо

"Имаме комуникация на ниво Европейската комисия, има осигурени "зелени коридори", да осигури преминаване на товарните превози. Имаше известен момент на напасване, няма напрежение, преминава се в пъти по-бързо, отколкото през първата седмица, когато бяха взети мерките", коментира външният министър Екатерина Захариева пред Нова тв.

"България беше една от първите държави, която поиска безпроблемно транзитиране на стоки. От ЕК са детайлизирали правилата за "зелените коридори" и "бързите зелени ленти". Целта е да се ускори и преминаването през границите, като например за 15 минути, но това трудно се спазва", обясни тя.

Захариева сподели още, че е имало инфарктни дни на преговори, за да може да осигурим влизането на наши стоки в страната. А по отношение на гражданите имало слот между Унгария и Австрия, за да се предвиди там да чакат и да не се създава напрежение.

На българо-турската граница пък ситуацията също вече се е успокоила. Захариева потвърди, че Турция е най-натовареният външен пункт на целия Европейски съюз, но вече е постигнато разбирателство.

"Благодарни сме, ние дадохме предложения, те ги приеха. Изграден беше и буферният паркинг. С добра комуникация, нещата се успокоиха", добави още вицепремиерът.


Новините от днес и със задна дата