четвъртък, 12 март 2020 г.

Кашлящо дете с брат от Флоренция изправи на нотки бургаско школо


Невиждана паника заради хипотетичната вероятност, че дете е комуникирало с човек, идващ от огнището на заразата с коронавирус в Италия, настъпи в бургаското училище ОУ „Пейо Яворов“, намиращо се в ж.к.“Лазур“, алармираха притеснени родители. В школото е въведен строг филтър и децата се преглеждат преди да влязат в час.
Едно от тях е кашляло, твърдяло, че брат му се е върнал преди няколко дни от Флоренция, област Тоскана, която е най-силно засегната от епидемията.
„Синът ми, който е в пети клас с въпросното момче, ми разказа, че час и половина са били на опашката и това дете е кашляло силно. Недопустимо и безотговорно е родители да пускат ученици в това състояние, още повече, че са били контактни с лице идващо от Италия“, каза пред Флагман.бг Асен Вълчев, родител.
Тази сутрин той е уведомил Община Бургас и настоява да се предприемат незабавни мерки. Директорът на Регионалния инспекторат на образованието в Бургас Виолета Илиева е добре запозната със случая. „Детето не е било с температура, нямало е никаква симптоматика. Казало е на класната си, че брат му се е върнал от Флоренция, след което незабавно са предприети мерки. Извикани са родителите му и момчето вече си е вкъщи.
Предстои проверка на сигнала, длъжни сме да го направим – задълбочено и внимателно. Ще уточним кога брат му се е прибрал от Италия, имал ли е някакви симптоми и кои са контактните лица“, заяви началникът на образователния инспекторат в Бургас. Не е изключено детето да си е измислило историята, за да се направи на герой или да скатае от училище, смятат други родители на деца от ОУ „Пейо Яворов“, но въпреки това от Инспектората са категорични, че не могат да подценят нито една информация и ще направят, каквото е необходимо.
Родителите на петокласника, който тази сутрин хвърли всички в бургаското ОУ „Пейо Яворов“ в смут с признанието, че брат му преди дни се е върнал от Флоренция, са укрили тази информация от класната на детето, съобщи директорът на школо Мара Георгиева. Родителите на въпросното момче са пропуснали да кажат, че брат му само преди няколко дни се е прибрал от Флоренция, където има стотици болни от COVID 19.

„Имаме засилен филтър. Проверяваме децата за висока температура и други симптоми на влизане в сградата. Препоръчахме на учителите още в първия час да поговорят с учениците, за да им заострят вниманието към повишаването на личната хигиена. Въпросното дете е разказало още в началото на часа, че брат му се е върнал от Италия преди дни. Колегата веднага е предприел необходимите мерки. Изолирал е детето, след това със съдействието на класния ръководител на издирени родителите му и ученикът е пратен вкъщи с 14-дневна карантина“, разказа Мара Георгиева.
Родителите на детето подходили меко казано безотговорно. Първоначално нито майката, нито бащата отговаряли на телефонните обаждания, а след настоятелно позвъняване, бащата вдигнал и изразил недоумение защо било необходимо детето му да се прибира вкъщи.
Мара Георгиева веднага е издирила и личния лекар на петокласника, който вече е бил уведомен от РЗИ Бургас, че има пациент, пристигнал от Италия, но засега младежът нямал симптоматика и не е потърсил лекарска помощ. До късно снощи от Регионалния инспекторат на образованието в Бургас са правили пълна проверка на всички постъпили сигнали, които не са били никак малко, предвид дългата ваканция на учениците заради грипа.
Издирени са три деца – две от Спортното училище „Юрий Гагарин“ и едно от ОУ „Пейо Яворов“, които преди няколко дни се върнали от състезание в Португалия. Те са били контактни с лице, което има симптоми на коронавирус. Родителите са предупредени да държат децата под карантина и стриктно и изключително отговорно са изпълнили изискванията. Според епидемиолози, вероятността дете да се зарази с COVID 19, е нищожна, но въпреки това има сериозна паника сред родителите.

Новините от днес и със задна дата