четвъртък, 12 март 2020 г.

Установиха на кой ден се появяват и какви са симптомите на COVID-19


Пациентите с коронавирус проявяват симптоми след средно пет дни, според проучване на учените в областта на общественото здравеопазване, според което карантинният период от 14 дни е "разумен", предава Euronews.
Точната оценка на инкубационния период за новия вирус улеснява експертите да предвидят динамиката на епидемията и да намерят баланс между драконовските контролни мерки и елиминирането на разпространението.
Към понеделник болестта е заразила 109 000 души и е убила 3 800 души. Италия забрани всички несъществени движения в цялата страна и разпореди закриването на училища, фитнес зали и музеи.

Анализ на инфекции с COVID-19 от изследователи от училището за обществено здраве на Джонс Хопкинс Блумбърг разкри приблизителна средна инкубационна продължителност от 5,1 дни - по-дълга, отколкото при типичните настинки.
Проучването установи, че по-малко от 2,5 процента от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5 процента са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Експертите в областта на общественото здравеопазване използват 14-дневен карантинен период въз основа на приблизителни оценки, но данните на Джон Хопкинс сочат, че за COVID-19 е точно така.
Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 индивида, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани.

„Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план“, казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School. Изследването, публикувано в списание Annals of Internal Medicine, разглежда 181 случая, открити преди 24 февруари, където са известни вероятните дати на заразяването.

Новините от днес и със задна дата