неделя, 1 март 2020 г.

И Фронтекс праща помощ за границите на България и Гърция


Европейската агенция за контрол на границите Фронтекс разположи подкрепления и повиши равнището си на готовност по границите с Турция, предават Франс преси БТА.
"Повишихме равнището на готовност по всички граници с Турция до "високо", заяви говорителка на Фронтекс.

"Получихме искане за допълнителна помощ от Гърция. Вече взехме мерки за повторно разполагане на техническо оборудване и допълнителни граничари в Гърция", добави тя.
Европейската гранична служба съобщи, че изпраща допълнителен персонал и оборудване за операциите си в България и Гърция. В момента на територията на Гърция са разположени 400 европейски граничари, а в България - 60, предава БТА.
Еврокомисарят по миграцията Маргаритис Схинас съобщи в Twitter, че е поискал свикване на спешно заседание на министрите на вътрешните работи на страните-членки, за да обсъдят ситуацията, възникнала след като Турция отвори границите си към Гърция и България, позволявайки на хиляди мигранти и бежанци да преминат свободно, припомня АФП. Агенцията припомня, че по този начин турският президент Реджеп Тайип Ердоган оказва натиск над ЕС и страните членки на НАТО, за да получи подкрепата им за операциите на Анкара в Сирия.
В комюникето на Фронтекс се подчертава, че агенцията следи внимателно ситуацията по турско-гръцката и турско-българската граници.
"Обмисляме други начини за оказване на подкрепа на страните от ЕС, граничещи с Турция", добавя европейската гранична служба.

"Поддържаме тесни контакти с гръцките власти за допълнителна помощ, която можем да окажем в тази бързоразвиваща се ситуация".
Фронтекс следи и ситуацията в Кипър, чиято северна част е окупирана от Анкара.

Новините от днес и със задна дата