неделя, 1 март 2020 г.

Полиция и армия се готвят за отпор срещу опити за мигрантски пробив


Ситуацията на границата ни е спокойна, към момента няма никакъв повод за притеснение, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в отговор на въпрос във връзка с мигрантския натиск на турско-гръцката граница.
До девет часа (тази сутрин) нямаше нищо ново, по българската граница нямаше движение и към момента няма никакъв повод за притеснение, напрежение има на гръцко-турската граница, посочи Каракачанов.

Ако гръцките власти пропуснат групи мигранти, оттам те са на метри от българската граница и могат да се насочат да преминават през България. Затова сме взели мерки, Гранична полиция и МВР си вършат перфектно работата, коментира министърът на отбраната и силов вицепремиер.
Това, което научавам от гръцка страна е, че една част от тези, които нахлуват, са изключително агресивни, с подръчни средства и хладно оръжие и затова се налага гърците да използват газови и шокови гранати, посочи министърът.
Гръцките власти съобщиха, че са предотвратили опити на почти 10 хиляди мигранти да влязат в Гърция през сухопътната граница с Турция (виж по-долу).
Хуманен човек съм, но няма да се поколебая да разпоредя на военните, ако се наложи в помощ на полицията, да не допускат, а, като казвам да се използва сила, нямам предвид да се използва оръжие, защото силата е да възпрепятстваш влизането, коментира Каракачанов.
Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България и тук трябва да бъдем ясни и безкомпромисни, категоричен е Каракачанов. Ако някой иска да получи статут и да отиде в Германия, да си направи легалните постъпки, препоръча той.


България, благодарение на това, че изгради оградата си по границата с Турция, остана незасегната и смятам, че трябва да продължим с тази политика, каза още вицепремиерът.
Той обясни, че армията има безпилотни летателни средства, които биха могли да бъдат много полезни, защото могат от дистанция от 5 км преди границата да различават дори лицата на хората и така може да се види какви са те и носят ли някакво импровизирано въоръжение.
Каракачанов уточни, че Гранична полиция има възможност да изпрати веднага до 400 души, ако се налага, а армията също в рамките на не повече от четири часа, може да изпрати 400 души.
Имаме готовност и, ако министърът на вътрешните работи поиска, в рамките на до четири часа Сухопътните войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол могат да изпратят подкрепление, групата от специалните сили буквално след три часа също може да бъде там, където трябва, посочи той.
Готовност има, ситуацията е спокойна, на този етап няма място за паника, обобщи той.

Каракачанов изрази надежда в предстоящите разговори между българския премиер и турския президент да се постигне нормализация.
Какво е положението на турско гръцката граница
През изминалата нощ са продължили организираните опити за нарушаване на гръцко-турската граница от мигранти, съобщи АНА-МПА, като се позовава на правителствени източници.
"От 6 часа сутринта вчера до 6 часа днес беше предотвратено влизането на гръцка територия на 9972 души в префектура Еврос (на сухопътната граница с Турция - б.ред.) 73 души са задържани и са образувани преписки срещу тях. Тези, които влязоха незаконно, нямат никаква връзка със (сирийската провинция Идлиб). Идват от Афганистан, Пакистан Сомалия", се казва в съобщението, цитирано от БТА.
Около 2 през нощта е направен организиран опит на група от около 2000 млади мигранти да влязат в Гърция от място на границата, където няма ограда, в близост до ГКПП Кастаниес. Гръцките полицейски сили и армията са предотвратили влизането им на гръцка територия.
Вчера следобед и през нощта организирани групи мигранти са хвърляли камъни, запалени факли, железни предмети и сълзотворен газ срещу гръцките сили.
Около 500 мигранти са успели да достигнат днес до гръцките острови в северната част на Егейско море.
Вестник "Катимерини" съобщава в електронното си издание, че гръцките власти са засекли лодките с мигрантите още докато са били в турски териториални води. Незабавно е била уведомена турската брегова охрана. За разлика от предишни случаи обаче тя не е реагирала и лодките са успели да достигнат до гръцките острови.
Къде се пресичат границите
Край Одрин, където е сборният пункт на мигрантите, се събират границите на Турция, България и Гърция. Но между границите с България и Гърция има десетина километра разстояние и се преминава през различни ГКПП-та - Пазаркуле/Кастаниес към Гърция и Капъкуле/Капитан Андреево - към България.
По пътя към границата групите мигранти се отклоняват към ГКПП Пазаркуле/Кастаниес, който се намира на границата с Гърция. Многобройни са групите мигранти край одринския район Караагач, откъдето минава пътят към Пазаркуле. Мигранти се опитват с лодки или с плуване в Марица да се прехвърлят на ничията зона между Турция и Гърция.
В района на Капъкуле пунктът работи нормално, засега не е забелязано струпване на нелегални мигранти.

Новините от днес и със задна дата