вторник, 24 март 2020 г.

Грета Тунберг: Имам коронавирус!


Грета Тунберг твърди, че най-вероятно е болна от коронавирус. Тя се е изолирала заедно с баща си Сванте Тунберг, който също проявява симптоми, предава Daily Mail. Симптомите им се появили малко след като се прибрали от обиколка по Европа.

И двамата са се изолирали за две седмици. Те пътуваха малко преди извънредното положение да бъде наложено от много правителства на целия континент в опит да спрат разпространението на вируса. В публикация в "Инстаграм", Грета споделя, че болките в гърлото и сухата кашлица са се появили след като се е прибрала от Брюксел. Тя е далеч по-загрижена за баща си, който твърди, че е имал и температура.
"В последните две седмици бях изолирана, а след това се разболях от вируса. Прибрах се от централна Европа и се изолирах от първия ден, защото не исках да подлагам никого на риск. След няколко дни започнах да имам симптоми", обяснява активистката в личния си профил. Грета твърди, че не се е чувствала съвсем болна в началото, но баща ѝ е бил далеч по-зле от нея. Тя и баща ѝ живеят в апартамент под наем от 10 дни, за да са далеч от малката ѝ сестричка и майка ѝ.

Тя акцентира на това колко лесно е да се предаде инфекцията, без дори да осъзнаваш. "Опасно е, защото не знаеш дали и ти го имаш. Ако не бяхме получили симптомите заедно с баща ми, може би дори не бих го забелязала, че съм болна. Много хора изобщо не усещат симптоми или много леки симптоми, но това може да бъде заразно", допълни Тунберг.
В социалните медии тийнейджърът призова младите хора да се подложат на самоизолация и да защитят групите с по-голям риск от заболяването. Тунберг продължи да обяснява, че в Швеция пациентите не могат да бъдат тествани за COVID-19, освен ако не е необходимо болнично лечение.

Новините от днес и със задна дата