вторник, 24 март 2020 г.

Забравете за скорошен край на пандемията в Европа, предупреди известен китайски вирусологЕвропейските страни не трябва да очакват бърза победа над коронавируса, тъй като това може да отнеме до две години на държавите. Това мнение изрази един от водещите китайски вирусолози, ръководителят на експертната група на Шанхай по COVID-19 Чжан Венхун, съобщава South China Morning Post.
Според неговите думи, ще бъде напълно нормално, ако вирусът се появява и изчезва като това ще продължи една или две години. „Мога да кажа: забравете, че пандемията ще приключи в Европа в близко бъдеще“, призова Венхун.
Той е изразил увереност, че пандемията от коронавирус ще бъде взета под контрол това лято или следващото, но това ще зависи от глобалните усилия за нейното овладяване.
Според неговото мнение, за да се реши проблемът възможно най-бързо, мерките трябва да бъдат изключително радикални.
Венхун отбелязва, че ако всички придвижвания в света биха могли да бъдат спрени за четири седмици, пандемията може да бъде спряна.

Той е разказал, че в борбата с коронавируса в Китай от голяма помощ е било това, че в самото начало на разпространението на инфекцията учрежденията, много предприятия и образователни институции са били затворени по повод „Пролетния фестивал“, което значително е намалило контактите на населението./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата