вторник, 24 март 2020 г.

Премиерът на Великобритания обяви въвеждането на нови извънредни мерки


 Премиерът на Великобритания Борис Джонсън разпореди на гражданите да останат по домовете си. Така той затегна допълнително безпрецедентните ограничения върху живота в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса в Обединеното кралство.
Броят на смъртните случаи във Великобритания днес нарасна с 54 и достигна до 335.

"От тази вечер аз трябва да дам на британския народ една много проста инструкция - вие трябва да останете по домовете си", каза Джонсън в телевизионно обръщение към нацията, което замени обичайната му пресконференция.
Правителството ще затвори всички магазини, които продават стоки, които не са от първа необходимост, включително магазини за облекло и други места като библиотеки, детски площадки, фитнеси на открито и места за богослужение.
Джонсън заяви, че на хората трябва да бъде позволено да напускат домовете си само за основни нужди: физически упражнения, медицински причини, да предоставят грижа на другиго или за пътуване към и от работа, когато е абсолютно необходимо.
"Това е всичко - това са единствените причини, по които трябва да излизате от дома си", каза той и допълни, че хората не трябва да се срещат с приятели или членове на семействата си, които не живеят в дома им.
Събирания на повече от двама души, които не живеят заедно, ще бъдат забранени.
Парковете ще останат отворени - заради физическите упражнения, но събиранията в тях ще бъдат забранени.
Правителството забранява също така всякакви социални събития, като сватби, кръщения и други церемонии - но погребенията ще бъдат разрешени.
"Ако не следвате тези правила, полицията ще има правомощия да ги налага, включително чрез глоби и разпръскване на събирания", заяви британският премиер.

Съветите да останат у дома си и да избягват социални контакти не бяха чути от милиони хора през този уикенд, които се възползваха от слънчевото време, за да се съберат в паркове и живописни места и пренебрегнаха инструкциите да стоят на разстояние от поне два метра един от друг, отбеляза Ройтерс.
Сега Джонсън каза, че ограниченията ще имат срок постоянен.
"Ще ги разгледаме отново след три седмици и ще ги разхлабим, ако данните покажат, че сме в състояние да го направим", отбеляза премиерът.
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че новите ограничения "означават блокиране" и "няма да се изпълнят леко", цитира я Би Би Си.
"Няма да подслаждам ситуацията по никакъв начин", каза Стрърджън. "Коронавирусът е най-голямото предизвикателство за нашия живот."
Правителството съобщи, че армията ще помага за транспортирането на милиони защитни средства до медицинския персонал, който се оплака от недостиг.
Борис Джонсън заяви в обръщението си, че мерките са необходими за справяне с "най-голямата заплаха, пред която тази страна е изправена от десетилетия насам".
"Без огромни национални усилия да се спре разпространението на този вирус, ще дойде момент, в който никоя здравна служба в света не би могла да се справи; защото няма да има достатъчно респиратори, достатъчно легла за интензивно лечение, достатъчно лекари и медицински сестри", изтъкна британският премиер.
"И както видяхме другаде, в други страни, които също имат фантастични системи за здравеопазване, дойде моментът на реална опасност".
"Казано по-просто, ако твърде много хора се разболеят сериозно в даден момент, националната здравна система няма да може да се справи - което означава, че повече хора вероятно ще умрат, не само от коронавирус, но и от други заболявания", подчерта Борис Джонсън.

Новините от днес и със задна дата