понеделник, 16 март 2020 г.

Турция евакуира от Германия хиляди свои граждани


Турските власти са взели решение за евакуация на своите граждани от Германия заради ситуацията с разпространение на коронавируса, съобщи турският посланик в Берлин Али Кемал Айдън в ефира на турския телевизионен канал НТВ, предава БТА.
Той уточни, че няколко хиляди турски граждани ще бъдат евакуирани със самолети в Турция утре. Посланикът добави, че част от турските студенти, които са били в Германия по европейската програма Еразъм, вече са се прибрали в Турция, а останалите ще се приберат утре.
Турският посланик в Париж Исмаил Хакъ Муса посочи пред телевизия НТВ, че се предвижда турски граждани във Франция, които са изявили желание, да бъдат евакуирани със самолети утре. Той посочи, че до момента са получили обаждане от 300 турски граждани, които са пожелали да се завърнат в Турция.
Същевременно Истанбулското валийство съобщи, че властите са отделили три общежития за поставяне там под задължителна 14-дневна карантина на турските граждани, връщащи се от Европа и по-специално от Германия, Франция, Испания, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Белгия и Нидерландия, предаде ТАСС. В края на седмицата Турция забрани влизането в страната на пътници, идващи от посочените девет европейски страни.


До вторник вечерта временно пребиваващите в тези страни турски граждани могат да поискат евакуация, като се обърнат към консулските служби.

У нас вече 62-ма са заразени с коронавирус у нас. Това обяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, ръководещ Националния оперативен щаб. Във ВМА от 95 направени проби - 4 са положителни, които се намират на домашно лечение.

От Националната лаборатория - 145 проби са направени, 6 са положителни. Болните, които са в отделните клиники, са както следва: ВМА - 10, "Пирогов" - 2, "Александровска" - 2, Габрово - 2, в Плевен - 4.

Новините от днес и със задна дата