понеделник, 16 март 2020 г.

От утре синята зона в Бургас няма да работи до 29 март


* Към настоящия момент няма потвърдена положителна проба за коронавирус в Бургас

С цел да се ограничи струпването на хора в автобусите, от утре синята зона в Бургас ще е безплатна до второ нареждане. Това заяви кметът Димитър Николов след заседанието на общинския противоепидемичен щаб в Бургас.

Получени са и многобройни запитвания от фирми и физически лица, готови да помогнат на града със снабдяване на предпазни средства и дезинфектанти.
"Много бургаски компании изявиха желание да помогнат с хотели, коли, служители или средства, с които да помогнат на града. Една от фирмите дори изяви желание да закупи апарати за обдишване за УМБАЛ - Бургас. Благодаря им за това! Има и много граждани, които се обаждат с желание за доброволен труд и се организират в социалните медии, но искам да заявя, че до момента не желаем да застрашаваме живота на хора, които идват да полагат доброволен тук. Освободените от администрацията служители в сферите на Култура, Туризъм и Спорт са поели тази функция. Обявеният горещ телефон за доставка на храна за възрастните хора непрекъснато звъни, изпълняват се много заявки. Много са запитванията и въпросите, но се търсим разбиране от нашите граждани.", заяви кметът Димитър Николов.
От общинския щаб призоваха бургазлии, които в последната седмица са се върнали от чужбина и искат за кратко време да сменят адресни регистрации или паспорти, да проявят търпение и разбиране към администрацията и да са спокойни, че всичко ще бъде обработено в срок.
Кметът Николов сподели още, че в момента се организира нова доставка на защитни маски, която ще пристигне утре. Разработва се и механизъм за осигуряване на средства за болничните заведения, особено за УМБАЛ-Бургас, заради променените цени, за да не се спират доставките на консумативи, които сега са особено важни.

Продължават проверките със замерване на температурата на бургаските автогари.
От щаба призоваха хората да не се настройват срещу свои съседи, които скоро са се върнали от други страни, различни от Италия и Испания, тъй като само последните две са обявени от  Националния кризисен щаб и Министерство на здравеопазването за рискови държави.
"Всички 8 души, попаднали случайно в самолет с гражданина от Варна, дал положителна проба за коронавирус, са под карантина. Взета им е проба за анализ и утре сутринта ще излязат резултатите. Всички тези хора осъзнават сериозността. Получихме пълно разбиране. Благодаря им за това!",  допълни още кметът.
Стана ясно, че преподаватели в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" по педагогика работят върху софтуер, който да е приложим за по-голям брой ученици в подкрепа на дистанционното обучение. Подробна информация ще има в следващите дни.
Директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров сподели, че всеки човек, който е влязъл в Бургас и е пресякъл границата, е с връчено полицейско разпореждане и е сложен под карантина. 80-90 % от хората проявяват разбиране и добронамереност.
"Благодаря на всички медицински специалисти, общопрактикуващите лекари, на екипа на РЗИ-Бургас, специалистите по инфекции, които вземат проби и натривки от хората със съмнение за коронавирус. Всички изпълняват изключително съвестно тези свои функции. Впечатлен съм от висотата на тази професия.", обобщи кметът Николов.

Новините от днес и със задна дата