понеделник, 9 март 2020 г.

Ограничават продажбата на стоки от първо необходимост при криза

istock
В случай на нужда заради коронавируса ще се ограничи купуването на определен вид стоки от първа необходимост, за да се избегне спекулация.
Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред NOVA. Относно хранителните продукти министърът увери хората, че не трябва да имат притеснение, тъй като засега са пълни и складовете, и държавният резерв.

Запитан дали се задава икономическа криза заради коронавируса, Караниколов призна, че наложената карантина означава и много неработещи хора. Той обаче подчерта, че всички рейтингови агенции потвърждават, че България има финансова стабилност. 

Държавата трябва да има осигурени пари, за да покрие социалните осигуровки на хората и да осигури финансови ресурси, които да бъдат вкарани в строителството, обясни Караниколов.
Най-ценното за всички е да си запазят работниците здрави, посочи той. Според него такъв модел за достигане на криза в световен мащаб до момента не е имало.

Относно идеята частните болници да бъдат въвлечени по-сериозно с откриване на отделения, министърът даде пример със страни със сериозен пик на вируса, които дори взимат частни хотели, където да настаняват лица.
В момента обаче ситуацията у нас не изисквала такива мерки. Страната ни обаче имала готовност да се изнесат 15 000 легла, за да се направят изнесени центрове извън сградите на болниците.


По негови думи най-лошият сценарий е заразата да продължи поголовно в целия свят, не само в България. Той уточни, че хубавата новина е, че в Китай пикът вече намалява.
Караниколов обясни, че предложенията какви мерки да бъдат предприети, се правят от Кризисния щаб, а правителството не взима само решения без тези специалисти.

Министърът отново напомни, че най-важна е личната хигиена и заяви, че най-важното е да се запазят лекарите, които да могат да се грижат за всеки пациент.

Новините от днес и със задна дата