петък, 13 март 2020 г.

Дончев: Не можем да си позволим да не се спазва карантината, ще се ограничава свободното движение

Снимка: Дир.БГ

"Въпреки че България продължава да бъде държавите с относително малък брой открити заразени, Министерският съвет счита, че сега трябва да се вземат по-решителни мерки, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страната", така вицепремиерът Томислав Дончев обясни решението от среднощното извънредно правителствено заседание да предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Това се случи, след като вече една жена почина, а вчера изведнъж заразените у нас се увеличиха до 23-ма, на фона на вече над 1000 починали в Италия и над 4900 в света.

Дончев подчерта, че тези мерки включват и законодателни промени, а основните ограничения в действащата сега нормативна уредба са на първо място с ограничаване на пътуванията.
"Ние имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както имаме нужда да ограничим и пътуванията от такива държави за България по очевидни причини", уточни той.
Вицепремиерът допълни, че втората тема е необходимостта от много по-строго спазване на социална дистанция - карантина. Тук ще е необходимо много по-категорично оформяне и на санкционни режими, които да включват глоби и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината.
Ще се ограничи и посещението на нощни и увеселителни заведения. Още снощи Борисов каза, че нощни барове и дискотеки трябва да бъдат затворени незабавно.
"Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот по никакъв начин. Не означава ограничаване на граждански права", изтъкна Томислав Дончев.
По думите му единственото, което би могло да бъде ограничено, е правото за свободно движение по очевидни причини.
"Ние имаме нужда, ако дадено лице е проявило симптоми или знаем, че е заразен, той да бъде изолиран и не може да позволим да напуска дома си или болнично заведение, да се среща и да контактува с другите лица, защото по този начин съвършено безотговорно разпространява заразата", добави Дончев, след като премиерът вече препоръча да се въведат големи глоби за тези, които не спазват карантината, например 5000 лева, изтъквайки, че вчера "ни избягаха 14 души".

Според него темата с детските градини е особена болезнена, защото лишаването на възможността да пращат децата си на градина в някои от случаите означава тотална невъзможност те да отидат на работа. Затова се обмислят два варианта - да не работи нито една градина или да работят средищни детски градини с изключително високи мерки на биосигурност.
Извънредното положение ще продължи колкото е необходимо, но надеждата е то да бъде максимално кратко, за да се минимизират негативните ефекти върху икономиката, заяви още вицепремиерът.
Той посочи, че на първо време се види какъв ще бъде ефектът от всички мерки, които се вземат и след това ще се анализира ситуацията.
България се намира в основата на стръмната крива на увеличаване на заболеваемостта от коронавируса, която най-вероятно ще се прояви през следващите седмици. Това пък заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус.
По думите му в повечето държави в света и в нашия регион се набелязват редица мерки срещу заразата, не само на здравните власти, но и на правителствата.
"Работим за ограничаване на заразата и първоначално целта беше да забавим навлизането ѝ в страната, но този етап отмина преди една седмица. Ситуацията, която се задава, изисква по-бързи решения и действия на държавата и на здравните власти. Имаме наблюдение, как се справят нашите колеги и лечебни заведения и как се изпълняват предписанията на здравните власти и виждаме, че има съществени слабости във всички насоки, добави генералът. Ситуацията изисква да се вземат бързи мерки, дори и в рамките на деня, и затова предложихме да се въведе извънредно положение", каза още Мутафчийски.
Очаква се решението на парламента. По информация на Нова телевизия още в 7,30 часа тази сутрин премиерът Бойко Борисов е отишъл в Народното събрание, където трябва да се проведе председателски съвет с ръководствата на всички партии.

Новините от днес и със задна дата