петък, 13 март 2020 г.

Съпругата на канадския премиер също е заразена с COVID-19, първият случай в Китай е още от ноември


Съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, е дала положителни проби за коронавируса, предадоха световните агенции.
От канцеларията на министър-председателя снощи съобщиха, че Софи Трюдо се чувства добре и ще остане в изолация.
Джъстин Трюдо е в добро здраве и няма проявени симптоми, но като предпазна мярка и по лекарско предписание ще бъде в изолация за 14 дни, се казва в съобщението на канадското правителство. Вчера стана ясно, че той се е поставил сам в изолация, още преди да излязат резултатите на жена му.

Положителни проби за коронавирус вече дадоха британска зам.-министърка на здравеопазването и шефът на Генщаба на Полша.
Сътрудничка на постоянната мисия на Филипините в ООН се е заразила с коронавирус и дипломатическата мисия е била затворена, а всичките й служители ще си останат по домовете, съобщи източник от световната организация, цитиран от ТАСС. Това е първият регистриран случай в централата на ООН в Ню Йорк. За последен път сътрудничката е била в централата на ООН на 9 март, като е останала там само 30 минути и тогава не е проявявала симптоми на болестта, се уточнява в съобщението. Но по времето, когато е била в щаб-квартирата на световната организация, там се се провеждали редица мероприятия, включително заседание на комисията по положението на жените към Общото събрание.
В Испания министри също дадоха положителни проби за коронавирус. Лидерът на крайно дясната партия "Вокс" Сантяго Абаскал съобщи тази вечер в Туитър, че също се е заразил, предаде ТАСС. Преди това положителни проби дадоха двама депутати на "Вокс".
Заразена е и министърът на териториалната политика и държавните служби Каролина Дариас, съобщи днес правителството. По-рано положителни проби даде и министърът на равенството Ирене Монтеро.
Броят на смъртните случаи в Испания достигна 84 - увеличение с 80 на сто само за ден.
Страната постави четири града под карантина и обяви мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус, която хотелиерите в страната описват като "цунами", заплашващо оцеляването на бизнеса им, предаде Ройтерс.

От 20 ч. по Гринуич четири града около село Игуалада - на 49 километра от Барселона, бяха изолирани за неопределено време, след значителното разпространение на епидемията в района, каза началникът на регионалната полиция Едуард Салент пред журналисти.
Това е първата подобна стъпка в Испания от началото на разпространението на болестта. Първоначално мерките в Испания не бяха сериозни, но подходът беше променен, след като заразените се увеличиха.
Белгийското правителство нареди от полунощ училища, кафенета, ресторанти и някои магазини да бъдат затворени заради епидемията от коронавирус, като последва решенията на Франция и други европейски държави да ограничат всички дейности, с изключение на най-необходимите, предаде Ройтерс.
Мерките влизат в сила от полунощ и ще продължат до 3 април, макар че училищата ще трябва да останат затворени за пет седмици, включително великденската ваканция, съобщи премиерът Софи Уилмес на пресконференция.
Уилмес подчерта, че супермаркетите и аптеките ще останат отворени. "Искаме да избегнем италианската ситуация", каза премиерът.
Страната преминава към трета фаза на реакция на пандемията от коронавирус, която предвижда карантина в цялата страна - отмяна на всички масови мероприятия: спортни, културни, фолклорни, независимо дали са частни или публични и без значение с колко присъстващи са, заяви Уилмес.

Преминаваме към кризисно управление на федерално равнище, посочи Уилмес.
Тя обяви, че училищата трябва да направят такава организация, че да приемат деца от семейства, където през деня за тях могат да се грижат само хора в напреднала възраст, които са най-рисковата група за зараза.
Заседанията по повечето дела в съдилищата са отложени поне с месец. Системата на местата за лишаване от свобода търси свой начин за налагане на карантина, защото в затворите също се появиха заразени.
Снощи, след края на работния ден, започна паническо изкупуване на хранителни и хигиенни продукти, предаде ТАСС.
Общият брой на заразените в Белгия вчера достигна 399, има и три смъртни случая.
Планинските ски курорти в западните австрийски провинции Тирол, Залцбург и Форалберг ще приключат зимния сезон предсрочно, на 15 март, заради разпространението на коронавируса, съобщиха австрийските власти, цитирани от ТАСС.
Губернаторът на Тирол Гюнтер Платер каза, че решението не е било лесно, но за региона е важно да защити здравето на гостите и на местното население.
Обикновено зимният сезон в Австрия започва през ноември и продължава до май, в зависимост от метеорологичните условия.
Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавирус в Австрия достигна 361. Има един смъртен случай и четирима оздравели.
Първи случай на починал от коронавируса бе регистриран в Норвегия, съобщи министър-председателката Ерна Сулберг и добави, че става въпрос за "възрастен човек", предаде ДПА.
Междувременно крал Харалд Пети и кралица Соня, които миналата седмица бяха на тридневна държавна визита в Йордания, са под домашна карантина в рамките на новите правителствени мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Кралският дворец съобщи, че домашната карантина на краля и кралицата е започнала от сряда. Никой от тях не проявява никакви симптоми.
По-рано норвежкият министър на здравеопазването Бент Хьойе обяви, че на всеки, който е пътувал извън северните страни на Европа след 27 февруари, е наредено да остане под домашна карантина за 14 дни.
Броят на заразените в Норвегия вчера надхвърли 780 души, съобщи в. "Верденс ганг", цитиран от ТАСС. От установените 151 нови случаи, най-много заразени има в Осло и Викен.
От снощи, по решение на властите са затворени всички детски градини, начални, средни и висши училища.
Непал последва примера на Китай и спира от днес да издава разрешения за изкачване на връх Еверест заради епидемията от коронавирус, затваряйки по този начин достъпа до "покрива на света", няколко седмици преди планирания старт на сезона, предаде Франс прес.
Непал преустанови изкачванията на всичките планини на територията му и престана да издава туристически визи, заяви за АФП непалският министър на културата, туризма и гражданската авиация Йогеш Батарай.
Първият потвърден случай на зараза с новия коронавирус в Китай е бил проследен назад до 17 ноември 2019 г., съобщи междувременно Ройтерс като се позова на местни медии, посочвайки, че засега не е потвърдил тази новина и не отговаря за верността ѝ.
Китайските здравни власти съобщиха, цитирани от ТАСС, че броят на жертвите на коронавируса за последното денонощие се е увеличил с още 7 души, заразените са 8, а излекуваните и изписани от болница - 1318.
Общият брой на заболелите в Китай вече е 80 813 души, на починалите - 3176, а на оздравелите - 64 111.
По данни на Световната здравна организация, в света от коронавирус са се заразили над 118 хиляди души, а около 4,3 хиляди са починали.

Новините от днес и със задна дата