понеделник, 23 март 2020 г.

Предупредиха за снежни виелици, реките се покачват


Шофьорите, на които във вторник, 24 март, им се налага да пътуват е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи, предупредиха от АПИ. Очакват се и повишения на речните нива заради снеговалежите, посочва анализът на хидрологичната обстановка, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В четири области - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи. В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време - Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, в които се очакват снеговалежи и увеличаване на снежната покривка.
Шофьорите да карат внимателно!
Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на специализираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.
Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при снеговалеж.
При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на участъци, за да се избегне възникването на инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност.
Къде нивото на реките се покачва
Очакват се повишения на речните нива заради снеговалежите, посочва анализът на хидрологичната обстановка, съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

През изминалото денонощие нивата на по-голяма част от наблюдаваните реки в дунавския регион са се повишили или са останали без съществени изменения. Водните количества на реките в басейна са около праговете за средни води. В резултат на валежи от мокър сняг и частично снеготопене, водните нива на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават. По-значителни ще бъдат повишенията във водосбора на р. Огоста и източно от р. Вит. Очаква се на 26 март водните нива на реките във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реките да се повишат в резултат на частично снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
По отношение на състоянието на реките в черноморския басейн нивата са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на речните нива в басейна са от -2 см до +8 см. Водните количества на реките в басейна са под праговете за средни води. Днес и утре в резултат на валежи от дъжд ще има незначителни повишения на водните нива на р. Камчия и южночерноморските реки. На 25 и 26 март речните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В източнобеломорския басейн нивата на по-голямата част от наблюдаваните реки са се повишили. Водните количества на реките в басейна са около и над праговете за средни води. С водни количества около праговете за високи води са р. Тунджа при Павел Баня, р. Чепинска при Велинград, р. Чепеларска при Бачково и р. Арда при с. Вехтино. Днес и утре в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене ще има незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Марица и р. Арда. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
В западнобеломорския басейн нивата на наблюдаваните реки са се повишили или са останали без съществени изменения. Отчетените изменения на речните нива в басейна за водосбора на р. Места са от -1 см до +8 см и за водосбора на р. Струма от -12 см до +12 см. Водните количества на реките са около праговете за средни води. С водни количества около праговете за високи води е р. Елешница при с. Ваксево и р. Лебница при с. Лебница. През днешния и утрешния ден в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене ще има незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Струма и р. Места. На 25 и 26 март повишения може да има в долните части на водосборите в резултат на снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата