burgasnovinite.bg BurgasNovinite.BG: Предупредиха за снежни виелици, реките се покачват

понеделник, 23 март 2020 г.

Предупредиха за снежни виелици, реките се покачват


Шофьорите, на които във вторник, 24 март, им се налага да пътуват е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи, предупредиха от АПИ. Очакват се и повишения на речните нива заради снеговалежите, посочва анализът на хидрологичната обстановка, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В четири области - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи. В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време - Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, в които се очакват снеговалежи и увеличаване на снежната покривка.
Шофьорите да карат внимателно!
Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на специализираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.
Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при снеговалеж.
При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на участъци, за да се избегне възникването на инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност.
Къде нивото на реките се покачва
Очакват се повишения на речните нива заради снеговалежите, посочва анализът на хидрологичната обстановка, съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

През изминалото денонощие нивата на по-голяма част от наблюдаваните реки в дунавския регион са се повишили или са останали без съществени изменения. Водните количества на реките в басейна са около праговете за средни води. В резултат на валежи от мокър сняг и частично снеготопене, водните нива на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават. По-значителни ще бъдат повишенията във водосбора на р. Огоста и източно от р. Вит. Очаква се на 26 март водните нива на реките във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реките да се повишат в резултат на частично снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
По отношение на състоянието на реките в черноморския басейн нивата са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на речните нива в басейна са от -2 см до +8 см. Водните количества на реките в басейна са под праговете за средни води. Днес и утре в резултат на валежи от дъжд ще има незначителни повишения на водните нива на р. Камчия и южночерноморските реки. На 25 и 26 март речните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В източнобеломорския басейн нивата на по-голямата част от наблюдаваните реки са се повишили. Водните количества на реките в басейна са около и над праговете за средни води. С водни количества около праговете за високи води са р. Тунджа при Павел Баня, р. Чепинска при Велинград, р. Чепеларска при Бачково и р. Арда при с. Вехтино. Днес и утре в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене ще има незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Марица и р. Арда. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
В западнобеломорския басейн нивата на наблюдаваните реки са се повишили или са останали без съществени изменения. Отчетените изменения на речните нива в басейна за водосбора на р. Места са от -1 см до +8 см и за водосбора на р. Струма от -12 см до +12 см. Водните количества на реките са около праговете за средни води. С водни количества около праговете за високи води е р. Елешница при с. Ваксево и р. Лебница при с. Лебница. През днешния и утрешния ден в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене ще има незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Струма и р. Места. На 25 и 26 март повишения може да има в долните части на водосборите в резултат на снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата