понеделник, 9 март 2020 г.

Лоша новина за британските ферми и българите след Брекзит


Новата точкова система за мигрантите на британското правителство след Брекзит сериозно разтревожи фермерите на Острова, че ще останат без работна ръка догодина. Неквалифицираните работници няма да покрият критериите за получаване на виза, съобщава "Монитор".
Бизнесът е предупреден да не разчита повече на евтиния труд от Европа след Брекзит, съобщава британското издание Eastern Daily Express. Вместо това трябвало да се инвестира в обучение на персонала и развиване на автоматизирани технологии. Но фермерът Анди Алън от графство Норфолк смята, че това не е работещ вариант.
Той вече е ангажирал половината от 125-те сезонни работници, които ще му бъдат нужни за предстоящата реколта аспержи, чието събиране започва през април. За следващите години той обаче е много, много обезпокоен. Смята, че миграционната система, чиято цел е привличането на висококвалифицирани кадри, ще му попречи да осигури екипа от сезонни работници, които обикновено идват от Румъния и България.
Ние може да загубим достъпа си до сезонни работници, което е абсолютно критично за нашия бизнес, казва той. Честно казано, ще изляза от бизнеса, ако не мога да си наема персонал, добавя Алън. По думите му тогава храната на Острова ще трябва да се осигурява от внос.
„Ние сме в много критичен период за нашето бъдеще и как ще можем да продължим.
Надяваме се, че ще успеем да осигурим достатъчно персонал тази година. Но ако тези хора попаднат в категорията на неквалифицираните, следващата година няма да могат да дойдат”, казва Алън.

Той смята, че сега е късметлия, че може да разчита на хора, които се връщат във фермата му. Разчитаме много на това, но виждаме тенденция тези хора вместо при нас да отиват в Южна Европа, изплашени от цялата несигурност, казва още Алън. По думите му без мигрантите, независимо дали квалифицирани или не, британската икономика ще колабира.

Новините от днес и със задна дата