петък, 13 март 2020 г.

5 години затвор и глоба до 50 000 лв. за неспазване на карантина

Снимка: БНР

Парламентът завиши санкциите в Наказателния кодекс за неспазване на мерки при епидемия. Измененията бяха приети на първо и второ четене в едно заседание.

Предвижда се изменение на чл. 355 в НК. Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или проявяването на заразителна болест по хората, ще се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лв.
Когато деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева, одобриха депутатите.

До момента Наказателният кодекс предвиждаше пробация или глоба от сто до триста лева за нарушение на наредба, издадена против разпространяването на заразна болест. Ако деянието е по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието беше лишаване от свобода до една година или пробация.
Антон Кутев /"БСП за България"/ заяви, че лично той няма да подкрепи тези изменения. Според него мерките няма да доведат до борба с разпространението на вируса, а се предлага нова порция увеличаване на наказанията. Според него трябва да се обсъдят мерки за компенсиране на бизнеса, който може да фалира заради рестрикциите.

Новините от днес и със задна дата