събота, 7 март 2020 г.

Изследват отново 4 проби за коронавирус заради съмнителен резултат

Снимка: БТА

Няма установен случай на коронавирус в България, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Във Варна са били изследвани 3 проби, във ВМА - 21, в Националната референтна лаборатория - 15, като други 4 поради съмнителен резултат ще бъдат изследвани отново.

Ген.Мутафчийски увери, че не за първи път има такива резултати, които се подлагат на ново тестуване и това е практика. Резултатите от тях ще бъдат готови след около два часа.
В света са заразени 104 хиляди души. В Иран е най-големият скок за деня с над 1000 нови случая на заразени с коронавирус.
Основният стремеж сега е не само предпазването от заразата, а максимално отлагане на пика на епидемията, за да може да се даде възможност на учените да открият ефикасна ваксина, посочи още ген. майор Мутафчийски.
Преди дни в Турция наложиха абсолютна забрана за износ на предпазни средства собствено производство, защото дефицитът е глобален. По думите му това е и причината търсенето на предпазни средства да се насочи към страни в Южна Америка. Той увери, че в страната ни има запаси от предпазни средства за медицинските екипи. В Чехия препоръчаха на болниците си да имат запаси за 4 месеца за защита на медицинските екипи и забраниха износа им. Това се практикува и в света, като в някои страни се препоръчват до 10 месеца.

Очаква се грипната епидемия да отшуми, в понеделник вероятно ще са пиковите стойности и след тях ще настъпи спад, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му към момента няма данни за починали от грип Б.
Във ВМА има трима пациенти в тежко състояние, които са на командно дишане заради грип Б, посочи ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата