понеделник, 16 март 2020 г.

Банковият обирджия от Сливен излезе 4 години по-рано от затвора

Bulphoto
Стефан Стефанов, който държа като заложнички шест банкови служителки в банков клон в центъра на Сливен през 2011 г., излезе на свобода. Той е пуснат условно предсрочно от затворническото общежитие "Кремиковци" с решение на Софийския апелативен съд от 13 март тази година, потвърдиха от пресцентъра на съда.

38-годишният мъж, който излежаваше присъда от 15 г. лишаване от свобода, беше преместен от затвора в Бургас в София на 15 ноември 2018 г., защото приятелката му живее в столицата.
Според магистратите той е "продължил активното си участие в трудови, образователни, обучителни, квалификационни и специализирани програми за въздействие и общественополезни прояви".
Стефанов "е показал добро поведение, доказателство за което е както отсъствието на каквито и да е наказания, така и немалкото на брой награждавания".
"Всички тези обстоятелства несъмнено сочат за положителната промяна у осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Планът на присъдата се изпълнява с активното негово съдействие. Налице е личностна готовност за вписване в обществото по положителен начин, в какъвто смисъл са констатираните в цитирания по-горе доклад не малко ресурси на личността", посочват апелативните съдии.
Стефанов излезе на свобода 4 години, 7 месеца и 28 дни преди да му изтече присъдата. Той подава молба за пускане в началото на годината. На 16 януари Софийският градски съд обаче му отказва. Стефанов обжалва и делото е изпратено в апелативния съд. По време на заседанието е разпитан и служител на МВР, който да каже дали лишеният от свобода се е превъзпитал зад решетките. Пред съда е изразил мнение, че лишеният от свобода не бива да бъде пускан предсрочно.

Стефанов, който е родом от новозагорското село Кортен нахлу в банков клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен на 23 март 2011 г. По онова време той е на 27 години и работи като охранител. При опит да задигне 335 386 лв, 23 800 долара, 13 000 евро и 885 британски лири прострелва банковия охранител Станчо Станев и държи в плен шест служителки, като за едната неподозира, че е там. Заложническата криза продължи 39 часа като 20 часа след като една по една пусна жените, Стефанов остана сам в офиса, изправен пред дилемата дали да избере живота или смъртта.
Пред година той имаше още един опит да излезе условно предсрочно, но тогава и двете съдебни инстанции му отказаха.

Новините от днес и със задна дата