понеделник, 16 март 2020 г.

Прокуратурата погна 36-годишен мъж, нарушил карантината


Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за нарушаване на наредба, издадена против разпространяването на заразна болест по време на епидемия - престъпление по член 355, ал. 2 от НК., съобщиха днес от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град. То е срещу 36-годишен германски гражданин.

Мъжът, който е със статут на постоянно пребиваващ в България, потърсил медицинска помощ в многопрофилната болница "Света Анна" на 14 март. Заради оплакванията му бил насочен към инфекциозната клиника. Когато разбрал, че ще бъде приет, мъжът взел документите си и напуснал лечебното заведение.
Той е издирен и върнат в болницата. Пробата му за корона вирус е отрицателна.
Във връзка с обявеното извънредно положение в страната са в сила промени в Закона за изменение на Наказателния кодекс. В чл. 355 бяха направени следните изменения и допълнения":
В ал. 1 след думата "наредба" се добавя "правила или мерки", а думите "с пробация или с глоба от сто до триста лева" се заменят с "с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева".

Ал. 2 се изменя така: "(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева".

Новините от днес и със задна дата