вторник, 24 март 2020 г.

Проф. Мутафчийски съобщи за цяло семейство с коронавирус, заразените са вече 218


 Нови 16 случая на коронавирус са потвърдени в България за днес. Така заразените стават 218. Това заяви на редовния ежедневен брифинг на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му обаче лабораториите все още не са приключили с всички тестове, така че броят не е окончателен. Проф. Мутафчийски допълни, че има и нови градове с установени огнища.
В Стара Загора положителните проби са 2, в София са установени нови 7 случая. В Плевен има още една положителна проба и така пациентите там стават 6. В Пазарджик - новите случаи са 4 и броят на пациентите става 7. В Добрич има още един и пациентите вече са 6, а във Варна заразените са вече 11 с един нов случай.
Шефът на ВМА бе категоричен, че няма нито един пациент в критично състояние.
"В София има заразено цяло семейство - майка, баща и две деца на 4 и 8 години. С положителна проба е и сестрата на майката. Във ВМА е настанена само майката, която е с двустранна бронхопневмония", уточни проф. Мутафчийски.
Той уточни, че във ВМА за лечение са настанени общо 21 болни с коронавирус и още толкова, които са със съмнения за вируса, а 49 души се наблюдават вкъщи ежедневно чрез телеконферентна връзка.
"Този подход беше възприет от днес и в "Пирогов", а в "Александровска" също ще го въведат", каза още шефът на Националния оперативен щаб.

В София има 15 хиляди болнични легла, но наблюдаваме тенденцията - на ден в "Пирогов" и във ВМА се преглеждат над 120 души с подозрение за коронавирус, посочи той. По думите му през миналата седмица преглежданите със съмнение за коронавирус са били 40 души. Заради увеличаването на случаите всички болници трябва да представят готовността си за работа с коронавируса, допълни той.
Няма данни за нито едно лекарство, което да се използва за превенция на коронавирус, допълни ген. Мутафчийски и напомни, че превенцията е социална дистанция, миене на ръце, спазване на разстояние между хората, особено в затворено помещение.
Той отново апелира възрастните хора да бъдат предпазливи и припомни, че обществото е мобилизирано да съхрани живота им.

Новините от днес и със задна дата