вторник, 11 февруари 2020 г.

Тръмп разкри кога ще изчезне коронавирусът


Президентът на САЩ Доналд Тръмп предсказа, че коронавирусът ще изчезне през април поради горещините и похвали отново действията на китайското правителство, предаде Франс прес и БТА.

"До април или през април ще изчезна, защото топлината като цяло убива подобни вируси", заяви Тръмп от Белия дом. "Това ще е нещо хубаво", добави той.
Развитието на епидемията на новия коронавирус може да се промени с настъпването на пролетта и лятото, но мерките за предотвратяване на разпространението на вируса ще бъдат определящи, отбелязва АФП. Засега епидемията продължава да се разпространява и здравните власти избягват прогнози кога броят заразените ще започне да намалява.
По-рано днес служител от британска лекарска практика в южния английски град Брайтън е дал положителна проба за коронавирус, съобщи Ройтерс, като цитира Би Би Си. Медицинският център "Каунти оук" е временно затворен.
Великобритания обяви новия коронавирус за "сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве" и въведе нови мерки за противодействие на разпространението на болестта, предаде Асошиейтед прес.
Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство съобщи, че заразените с вируса може да бъдат принудително поставяни под карантина и определи две болници като места за изолиране на засегнатите от заболяването, като обяви китайския град Ухан и провинция Хубей, където се появи вирусът, за "заразена зона".

Министерството добави, че мерките имат за цел да гарантират здравето и безопасността на медицинските работници, които са имали контакт със заразени пациенти.
В същото време руските власти в Екатеринбург са поставили под карантина новопристигнал китайски дипломат като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.
На генералния консул Цуи Шаочун, пристигнал в град Екатеринбург в четвъртък, за да заеме поста, е казано да не излиза навън две седмици, според Александър Харлов от руското външно министерство, цитиран от Интерфакс.
Русия засега не е получила щама на новия коронавирус, съобщи директорът на федералната служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) Анна Попова.
"Към днешна дата подобно споразумение (за предаване на щама) не е постигнато", заяви тя пред журналисти.
Според заместник-министъра на здравеопазването Сергей Краевой фактът, че Русия не разполага с щама, не й позволява да създаде противовирусна ваксина. По думите му засега опитите да се получи щам от заразени пациенти не се увенчават с успех, припомня ТАСС.
Екипът медицински експерти на Световната здравна организация пристигна днес в Китай, за да помогне да бъде разследвана епидемията от коронавируса, съобщи в Женева шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.
Тедрос, който в края на януари посети Пекин, за да разговаря с президента Си Цзинпин и китайски министри, се върна със споразумение да бъде изпратена международна мисия. За да бъде получена зелена светлина от китайското правителство за екипа, който според Тедрос ще наброява между 10 и 15 души, бяха нужни почти две седмици.
В Китай има 40 235 потвърдени случая на заразяване и 909 смъртни случая, а също и 319 случая в още 24 страни, заяви той.
Тедрос изрази безпокойство от случаите, за които в края на миналата седмица съобщиха европейските власти, за разпространение на вируса от човек на човек при хора, които не са посещавали Китай.
"През последните дни станахме свидетели на някои обезпокоителни случаи на предаване (на вируса) от хора, които не са посещавали Китай, каквито бяха случаите, за които докладваха Франция вчера и Обединеното кралство днес", каза той.

Новините от днес и със задна дата