вторник, 4 февруари 2020 г.

Камера е заснела ватманката, предизвикала верижния сблъсък с жертва


Камера е заснела действията на ватманката, предизвикала верижната катастрофа в столичния жк "Дружба" преди две седмици, при която загина 30-годишен мъж, съобщи БНТ.
От Столичния електротранспорт са предали записа на следствените органи.

Дни след инцидента в трамваите заработи нова система за комуникация между диспечери и ватмани в действие. Едно съобщение може за секунди да достигне до всички 156 мотриси, които днес изпълняват курс. На 23 януари, когато стана фаталната катастрофа и загина човек, а други 9 бяха ранени, това не се е случило, въпреки че в диспечерския пункт са разполагали с 10 минути. Липсвала е работеща информационна система.
Въвеждането ѝ е трябвало да се случи още преди две години, но според зам.-директора на Столичния електротранспорт заради пропуск в обществената поръчка за новата джипиес система това не е станало.
Проблемът е бил, че в договорът за GPS системата не е било предвидено това нещо. Тези хора, да кажем от Центъра за градска мобилност, които са правили поръчката. Не е заложено да има централно оповестяване. Заради този пропуск две години в кабините на трамваите има монтирани устройства, по които обаче не може да се предават съобщения, обясни инж. Иво Василев - зам.-директор на Столичния електротранспорт.
Следващата стъпка е в диспечерският пункт да бъдат монтирани екрани, на които в реално време да се наблюдава случващото се в трамваите. Те вече са оборудвани с камери. Именно една от тях е записала ватманката, причинила инцидента.

Не мога да ви кажа какво се вижда, защото може да се тълкува по различен начин, но се вижда, че не е карано безопасно, айде така да го кажем, допълни Василев.
Ватманката вече е изписана от болницата, но по думите на общинското дружество и досега отказва да говори с тях.

Новините от днес и със задна дата