вторник, 11 февруари 2020 г.

МОН наложи санкция за рисунките на полови органи от ученици


Министерството на образованието и науката ще търси отговорност от началника на Регионалното управление на образованието (РУО) - Перник Ваня Коконова във връзка с програма за сексуално образование, която предизвика раздор в училище в миньорския град, съобщиха от образователното ведомство пред "Труд".

Една част от родителите на четвъртокласниците бяха възмутени, а други не намираха нищо нередно в обучението. Става въпрос за програмата "Таралежи", която е взаимствана от други европейски държави. Целта ѝ е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.
Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото.
Програмата е местна и не е одобрена от МОН, като някои родители не са съгласни с методите на обучение.
От министерството спряха обучението по програмата и обясниха, че още миналата година министърът на образованието е изпратил писмо до регионалните структури, в което е посочено, че не трябва да се допуска в образователните институции разпространението на информационни материали, въпросници, листовки и други, както и провеждането на беседи, лекции , срещи и други форми за работа с децата и с учениците, които проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение; подтикват децата и учениците да определят половата си идентичност; съдържат материали, които противоречат на добрите нрави и на обществените норми на поведение и др.

Новините от днес и със задна дата