петък, 21 февруари 2020 г.

Трагична развръзка на първата за годината донорска трансплантация, пациентът почина


 Трагична развръзка на първата за годината донорска ситуация. Един от двамата пациенти, получили бъбрек, е починал след усложнения, съобщиха неговите близки пред bTV.

В края на януари в Александровска болница беше трансплантиран бъбрек на 47-годишния Красимир Илиев - баща на две деца, който никога до момента не е бил на хемодиализа. До 10-тия ден след трансплантацията се възстановява добре.
"Неговата мечта се превърна в най-големия ужас", каза сестрата на починалия Жечка Илиева.
Красимир преживява още две операции по спешност, но издъхва на 13 февруари. Близките вярват, че реакцията на медиците е закъсняла, а информацията, която получават от тях, е твърде оскъдна и до ден днешен не знаят как се е стигнало дотук.
"Никой не дойде да ни попита - а вие как сте. А минаваха по коридора с очи вперени или в телефона, или в земята или в тавана, сякаш ние сме невидими", сподели Илиева.
От Александровска болница отказаха участие в репортажа, но съобщиха, че са назначили вътрешна проверка.
От лечебното заведение обещаха да отговорят на въпросите ни след края на проверката.
Здравният министър също е възложил на Агенция "Медицински надзор" да разследват как се стига до смъртта на Красимир.
"Ако опитността е нещо, което учи, по-добре грешките да не са хора. Няма да спре сърцето да ме боли - мен и цялото ми семейство... на децата му. И не искам тази болка да я изпитва никой друг", през сълзи споделя сестрата.
Министерството на здравеопазването изчислява, че при бъбречни трансплантации у нас пациентите преживяват в над 90% от случаите.
От 2016 г. до 2018 г. у нас са се извършили съответно 37, 40 и 29 трансплантации на година. Данните показват, че през 2016 г. са починали трима трансплантирани, през 2017 г - четирима, а през 2018 година - един.

Новините от днес и със задна дата