петък, 21 февруари 2020 г.

Линейка с дете в тежко състояние, обикаля с часове по болниците


Екип на Спешна помощ с болно дете в продължение на 5 часа обикаля четири столични болници в опит то да бъде прието за лечение, съобщи bTV.
Според родителите, 14-годишното момиче е било в тежко състояние - с парализа на лицето и схванат крак. Министерството на здравеопазването започна проверка по случая.

Вчера вечерта внезапно на дъщерята на Найден Иванов ѝ прилошава. По думите на бащата, състоянието на детето било тежко. Затова се обаждат на Спешна помощ. Линейката кара момичето първо в "Пирогов".
"Изобщо не ни приеха, отвориха вратите и казаха, че не могат да ни приемат, те нямали детски невролог, нищо не можели да направят. Изкривена уста, с носилка я носим в дъжда от болница в болница", разказа бащата.
Оттам екипът на Спешна помощ отива в Националната кардиологична болница.
"Линейката е била в двора на болницата, лекарят е проверил дали има възможност за хоспитализация, колегите са потвърдили, че цялата леглова база е запълнена и те са продължили, това, което е важно е, че не е осъществен преглед", заяви д-р Ивайло Ваклинов, зам.-директор на Национална кардиологична болница.
След това линейката пристига в Инфекциозна болница. Оттам казват, че момичето е прегледано и насочено за лечение към друго лечебно заведение с неврологично отделение.

Тогава спешните медици решават да закарат момичето отново в "Пирогов". Там обаче за втори път ги отпращат и ги насочват към столичната педиатрия. В лечебното заведение пак ги връщат в "Пирогов", където, според бащата, детето е прегледано и изследвано, но отново отпратено към педиатрията.
Чак тогава детето е хоспитализирано - близо 5 часа след подаване на сигнала.
"Не знам защо отказваха хоспитализация и аз това ги питах, цяла нощ, защо ни отказвате. Не мога да го възприема това нещо, в 21 век живеем, няма кой да ми приеме детето в трагично състояние, допълва бащата.
От столичната педиатрия коментираха, че когато е прието, състоянието на детето не е било животозастрашаващо.
"Голям късмет, че оцеля дъщеря ми, може да остане за цял живот инвалид", допълни Найден Иванов.
От Спешна помощ и "Пирогов" отказаха коментар, докато не приключи проверката на здравното министерство.

Новините от днес и със задна дата